Wanneer de zon schijnt is het belangrijk om jezelf goed te beschermen. De UV-stralen in het zonlicht kunnen namelijk huidkanker veroorzaken. Een goede zonnebescherming helpt!
Maar de laatste jaren is er veel discussie over zonnebrandcrèmes. Stoffen uit de crèmes worden in ons lichaam en in zee teruggevonden. Waar gaat de discussie over en wat zijn veilige manieren om je tegen de zon te beschermen?
Zo zijn er zonnebrandmiddelen met zogenoemde minerale UV-filters. Deze bestaan vaak uit titaniumdioxide en/of zinkoxide (TiO2 en ZnO op de ingrediëntenlijst). Deze reflecteren het zonlicht. Ze zorgen soms voor een witte waas op je huid. Fabrikanten proberen dit te voorkomen door de deeltjes zo klein mogelijk te maken. Deze heel kleine deeltjes worden ook wel nanodeeltjes genoemd. Uit onderzoek blijkt dat sommige nanodeeltjes uit zonnebrandcrèmes in het lichaam terug te vinden zijn.
Dan zijn er de zonnebrandmiddelen met chemische UV-filters. Deze filters bestaan uit bepaalde chemische verbindingen. Ook deze zijn soms terug te vinden in ons bloed. Zie bijvoorbeeld het filmpje van WIRED over een recent Amerikaans onderzoek.
Omdat niet duidelijk wat het effect is van bepaalde zonnecrèmes, nemen wij zelf liever het zekere voor het onzekere. Wij smeren ons graag in met crèmes en sprays op basis van natuurlijke ingrediënten. Daarom kiezen we voor zonbescherming van Weleda en Acorelle. Beiden met 100% natuurlijke ingrediënten, zonder nanodeeltjes en zo min mogelijk belasting voor het milieu. Andere alternatieven? Draag beschermende kleding en blijf in de schaduw!
Hoe bescherm jij je deze zomer?
Geschreven door Krista van de Steeg en Mari den Hartog
Bekijk hier het filmpje van WIRED: Doctor Explains How Sunscreen Affects Your Body