“Biologisch eten? Ik wil wel al mijn boodschappen biologisch, alleen vind ik het zo duur.” Je hoort het vast wel eens om je heen. Wij wel, ook van mensen die enthousiast over ons en biologisch eten zijn. We vroegen twee telers waarom je meer betaalt. Bloemkoolteler Kees Nieuweboer en Joris van de Lepelaar leverancier van o.a. bospeen, komkommer, spitskool en tomaten, geven antwoord.
Joris (foto): “Onder andere door duurdere grondstoffen en processen. Het begint al bij biologisch zaadgoed. Dit kost soms wel het dubbele ten opzichte van niet bio zaadgoed. We gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen waardoor we soms wat van de oogst verliezen. Ook hebben we onkruid, wat extra mankracht kost om goed te beheersen. Verder zorgen we voor vruchtwisseling zodat we niet langdurig één soort groente telen. Wisseling is belangrijk voor een gezonde bodem. En niet alles wat er op het land staat levert inkomsten op. Zoals grasklaver. Dit hebben we puur voor een rijke bodem. Dit alles maakt dat we minder efficiënt zijn en onze opbrengst per m² lager is dan niet-biologisch. Dat zie je terug in de prijs.”
Kees: “Biologische mest kost, net als het biologisch zaadgoed, meer in vergelijking met de niet-biologische varianten. Het wisselen van vruchten kost tijd, en dus extra geld. We wisselen tussen bloemkool, aardappelen, grasklaver en tarwe. Zo houden we de aarde gezond. Ik teel al 42 jaar biologisch en dat betekent naast aandacht voor biologische grondstoffen ook aandacht voor de mensen die bij ons werken. Veel werken er al jaren bij ons en krijgen een fatsoenlijk loon. We nemen samen regelmatig pauze en we maken geen extreem lange dagen. Ik zie dat nog wel eens anders om mij heen. Een biologische bloemkool of een niet-biologische bloemkool mag je echt niet met elkaar vergelijken. Naast een andere prijs, is ook alles er omheen anders.”
Joris: ‘Tja. Het eten in de gemiddelde Nederlandse supermarkt is misschien wel iets te goedkoop. Je kunt het grondwater verontreinigen door kunstmeststoffen en chemicaliën wat flora en fauna aantast en deze later weer laten verwijderen en schoonmaken. Je kunt ook net als wij meteen zorgen voor een gezonde bodem. Je lijkt dan met bio duurder uit te zijn, maar een vervuilde omgeving schoonmaken kost ook geld. Ik zie onszelf ook als veel meer dan een producent van spitskool. Wij dragen ook op een andere manieren bij aan een gezonde leefomgeving”.
Kees: ”Biologische groente verpakken om het verschil te zien met niet-biologisch is duur. Bovendien ook niet duurzaam. Wanneer alle groente en fruit biologisch is, is die verpakking niet nodig. Dat scheelt tijd en kosten voor extra materiaal.”
Dat is ook waarom wij zelf altijd zeggen dat je met elke euro die je uitgeeft aan boodschappen een keuze maakt. Wanneer je voor biologisch kiest rolt jouw euro een gezonde keten in, van boer tot bord. Het verschil tussen een biologische wortel en een niet-biologische wortel zit 'm niet alleen in het prijsverschil.
Als je biologische groente koopt, koop je niet alleen het product. Je koopt namelijk vroeg opstaan, onkruid wieden, zwoegen en zweten op het land, gevolgd door pure vreugde vanwege een geslaagde oogst. Je koopt geen product, maar iemands hart en ziel...
Op de foto: Joris Kollewijn