Voeding en verhalen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Of het nu een verhaal is van de teler, de ontstaansgeschiedenis of een verhaal van een bijzonder moment waarop je iets hebt gegeten. Mooie verhalen vind je ook in de oorsprong van hoe we sommige groente- en fruitsoorten noemen en hoe dat zo gekomen is.Weet jij waar ijsbergsla zijn naam aan dankt?
IJsbergsla is een slasoort die begin 20e eeuw werd geïntroduceerd in Californië onder de naam Iceberg. Deze naam dank de sla aan de manier van vervoeren per trein van de Westkust van Amerika naar de Oostkust. Voor de houdbaarheid werd er een berg ijs over de sla gelegd. Tegenwoordig is ijs niet meer nodig, maar is er gekoeld transport. Er bestaat overigens ook rode ijsbergsla.
In 1981 zijn Nederlandse telers gestart met het telen van ijsbergsla. Het Nederlandse seizoen van deze sla uit de volle grond loopt van juni tot in oktober bij goed weer. De ijsbergsla van dit moment komt uit Zeewolde.
Het beste is om de sla binnen twee tot drie dagen te eten zodat deze nog op z’n knapperigst is. Bewaar de sla altijd in de koelkast bij zo’n 5 °C.
De knapperige sla doet het nog altijd erg goed in een frisse salade, maar is ook erg lekker in een zomerse stamppot. Verder past deze prima in een wrap of pitabroodje met hummus, gegrilde courgette en rode ui of probeer het eens gegrild.