Op onze biodynamische boerderij De Beersche Hoeve telen René en Gineke groenten voor consumenten, vermeerderen ze groentezaden en ontwikkelen ze nieuwe vrije groenterassen. Met de intrede van de herfst wordt er naast wat er nog op de akkers staat, volop in de koude kas geteeld. Gineke vertelt...
Gineke: “Deze rucola telen we voor de klanten van Odin. We hebben de zaden maandag 2 september in de volle grond in een van de tunnels ingezaaid. Het is een vrij sterke plant die niet veel nodig heeft. Naast wat beregenen hebben we alleen een paar keer onkruid gewied. Met de groente-inkoper (Abdi) op het hoofdkantoor van Odin hadden we afgesproken om rond 10 oktober te leveren. De rucola is echter super snel gegroeid. Dit komt door de warmte. Vorig weekend was het hier nog 28 graden. We hebben de voor- en achterkant van de tunnels wel opengezet, maar het was alsnog erg warm. Gelukkig heeft Abdi eerder een plek voor de rucola in de groentetassen gevonden.”
Gineke: “De rucola die wij telen staat nog relatief dicht bij de wilde plant. Op zich fijn, want wat wildere soorten zijn soms toch iets weerbaarder. We zijn op een perceel buiten bezig met veredeling van rucola. Rucola heeft als eigenschap snel door te schieten. Dit betekent dat de plant in korte tijd ineens in bloei kan staan en het blad niet meer eetbaar is. Met veredeling willen we dat ze minder snel doorschieten. Dat is een proces wat jaren duurt, dus daar plukken we pas later de vruchten van.”
Benieuwd naar de verdere inhoud van de groentetassen?