Onlangs liet de Keuringsdienst van Waarde zien dat migranten soms onder erbarmelijke omstandigheden tomaten plukken in Italië. Goed om even na te gaan hoe dat gaat met de tomaten voor de biodynamische tomatensauzen en passata’s van ons eigen Odin merk De Nieuwe Band.
Deze tomaten komen van het landbouwbedrijf Terre di Sangiorgio, in de Italiaanse Povlakte bij Piacenza. Hier is de samenstelling van de grond en het klimaat zeer gunstig voor het verbouwen van groente en tomaten. Op de foto zie je Mark Gubbay, mede-eigenaar van het bedrijf, jongleren met een sappige tomaat.
De tomaten van Terre di Sangiorgio worden biodynamisch gekweekt. Dat betekent dat er veel aandacht is voor milieu, natuurontwikkeling, dierenwelzijn en sociale en economische vernieuwingen. De tomaten van Terre di Sangiorgio worden machinaal geoogst en in een eigen kleine fabriek bij de boerderij tot sauzen verwerkt. De oogstmachine wordt onderhouden en bestuurd door vaste medewerkers. Er rijdt een tractor mee om de tomaten in een bakwagen op te vangen. De werknemers ontvangen salaris conform de Italiaanse wetgeving.
Terre di Sangiorgio is in 1990 opgericht door Mattheo Gazzola, zoon van een boerenfamilie. Zijn ouders werkten altijd al biologisch-dynamisch en vooral zijn moeder was heel zorgzaam voor het land en de bodem. Haar uitgangspunt was: "Zorg voor het land, zoals je voor jezelf zorgt."
Op de foto: Mark Gubbay, Terre di Sangiorgio
Bekijk hier de biodynamische tomatenproducten van De Nieuwe Band.