Bij ‘gewone’ cacao worden de cacaobonen gebrand en loopt tijdens het malen de temperatuur hoog op. Raw cacao wordt niet gebrand en bij lage temperaturen gemalen. Ook komt de temperatuur tijdens het fermentatieproces niet boven de 45ºC. Hierdoor heeft raw cacao een heel andere smaak dan ‘gewone’ cacao én een andere prijs. Hoe zit dat?
De raw cacao-producten van ons merk De Nieuwe Band komen uit het noorden van Peru, uit de regio Cajamarca (2.500-3.000 meter hoogte). De cacao komt van zo’n 100 kleine boeren. De cacaobonen die deze boeren hier verbouwen zijn van hoge kwaliteit.
De cacaosoort die het meest in Peru verbouwd wordt, is de Criollo. Deze werd al door de Maya’s gebruikt. Om minder afhankelijk te zijn van één gewas verbouwen de boeren niet alleen de cacao, maar ook Inca-bessen (Physalis) en macawortel. Zo kunnen de boeren andere gewassen verkopen als er een oogst mislukt. Een brede diversiteit aan gewassen is ook belangrijk om ziektes bij gewassen tegen te gaan. De verwerking van de cacao-bonen vindt plaats in een fabriek die 100% biologisch werkt.
De boeren en de gemeenschap worden op veel verschillende manieren ondersteund. De boeren krijgen de garantie dat de hele oogst wordt afgenomen tegen een eerlijke prijs. Ze krijgen steun van agrarische specialisten. Deze helpen om de gewassen op een verantwoorde biologische manier te verbouwen. Ook wordt geïnvesteerd in machines die nodig zijn voor de verwerking van de cacao.
In de regio waar de boeren wonen en werken, is nauwelijks of geen elektriciteit. Sinds 2014 ontvangen de boeren daarom waka waka’s. Dit zijn lampen die zichzelf opladen met zonne-energie. Daardoor kunnen kinderen nu ’s avonds leren en is er een veilige manier van licht maken. Het doel is dat uiteindelijk alle kerosine-lampen die nog worden gebruikt vervangen worden door de waka waka’s. De waka waka’s kunnen ook gebruikt worden voor het opladen van mobiele telefoons of andere apparatuur.
De raw cacao vind je in drie verschillende producten van Odin-merk De Nieuwe Band: hele bonen, cacaonibs en cacaopoeder. De hele bonen kan je zelf malen of tot nibs in stukjes breken. Of je knabbelt ze op als snoepje. Ook leuk als decoratie van taarten en toetjes. Cacao nibs zijn kleine stukjes cacaobonen. Deze gebruik je op verschillende manieren. Strooi ze over een toetje, verwerk ze in chocoladekoekjes of strooi ze over de salade voor een verrassend effect! En ook in je ontbijt zijn ze lekker en voedzaam: door de muesli, door je quinoa- of havermout-ontbijt. Raw cacaopoeder kun je bijvoorbeeld door je smoothie doen. Of maak er warme chocolademelk mee. Ook lekker: doe plakjes banaan op brood en strooi daar wat cacaopoeder overheen. Mogelijkheden genoeg!
Zin in raw cacao van De Nieuwe Band? Bekijk onze cacaoproducten