Kerstmis is al eeuwenlang een speciale tijd voor veel mensen. Dit keer een antroposofische kijk op deze bijzondere dagen aan het eind van het jaar.
Veel feestdagen hebben als doel om mensen in contact te brengen met de seizoenen en de krachten van de natuur. Maar ook om ons bewust te maken van onze eigen natuur, bijvoorbeeld onze persoonlijke ontwikkeling. De donkere dagen aan het eind van het jaar, waarin de natuur geheel in zichzelf gekeerd lijkt te zijn, zijn daar bij uitstek geschikt voor. Het is een tijd die ruimte biedt voor reflectie en het overdenken van je eigen leven en intenties.
Kerstmis wordt ook wel een ‘lichtfeest’ genoemd. Het is een dag die in de pre-Christelijke periode al werd vereerd als het moment waarop de kortste dag voorbij is en de dagen weer langer beginnen te worden, ook wel de zonnewende genoemd. Vanuit het Christendom is deze dag natuurlijk gekoppeld aan de geboorte van Jezus, wat wordt gezien als een belangrijk moment. In de antroposofie wordt de stemming en kracht van typische lichtfeesten als St. Maarten en Kerstmis gebruikt als inspiratiebron om ‘het licht’ in jezelf en de ander te vinden.
“Functioneringsgesprek met jezelf”
Je kunt Kerstmis vieren door een groene boom in huis te halen en die te versieren met lichtjes en symbolen. Die symbolen kunnen gemaakt worden van verguld hout, karton of stro. Ze kunnen bijvoorbeeld staan voor de planeten of de kringloop van de natuur. Of misschien wel je eigen ontwikkeling. Hang ze met veel aandacht op, misschien zelfs over meerdere dagen verspreid. Zo wordt kerst een gebeurtenis waar je bewust bij stil staat.
'God komt naar ons toe'. Dat is de betekenis van het Latijnse woord 'adventus'. Op zondag 1 december 2024 begint de adventstijd. In vier weken tijd leven we naar Kerstmis toe en bereiden ons voor op de komst van het kerstkind. Met bijvoorbeeld een adventskalender tel je af door iedere dag een vakje te openen. Met daarin iets lekkers of een klein cadeautje. Of je hangt een advent-ster op en maakt een krans van dennentakken met vier kaarsen. Deze kaarsen staan voor de vier weken voor kerst. De eerste week brand je één kaars, de tweede week twee kaarsen enzovoort. Het licht straalt iedere week sterker.
De periode tussen Kerstavond en Driekoningen (6 januari) wordt ook wel de ’13 heilige nachten’ genoemd. Je kunt jezelf bijvoorbeeld iedere dag van deze periode een vraag stellen waar je je op bezint. Bijvoorbeeld: ‘Wat ging goed het afgelopen jaar' en ‘Hoe wil ik me verder ontwikkelen?' Een soort functioneringsgesprek met jezelf eigenlijk.
Ikzelf beleef het als een tijd voor bezinning waarin ik houtjes gooi op mijn eigen innerlijk vuurtje. Want als die brandt, kan ik mijn warmte delen met mijn geliefden en komt er inspiratie vrij voor mijn passies in het leven. Namens alle collega's van Odin wens ik iedereen een stralende, warme én gezellige tijd toe!