De feestdagen komen er aan en december vraagt om dichter bij elkaar te komen, de haard aan te steken en mooie spreuken te delen onder het genot van verwarmende kruidenthee. Samen zijn, samen koken en samen genieten van heerlijke gerechten. Voor de feestdagen zal ik een aantal tips delen om de kerstdagen vol smaak en glorie te ervaren, zónder dierlijke producten.
Ik houd van veel groenten, maar ook van romig en zoet - gerechten die soms een wat langere bereidingstijd nodig hebben, waardoor de smaken tot hun recht komen en het gevoel opwekken van ‘een omhelzing’.
Rauwe cashewnoten kunnen zich bijzonder goed gedragen als een alternatief voor zuivelproducten. Laat de cashewnoten eerst wellen en spoel ze na met water. In een keukenmachine blend je de cashews tot een romige hartige saus met bijvoorbeeld bouillon, water, zout, tamari en edelgist. Zoet combineer je cashews met water, ahornsiroop en bijvoorbeeld vanille. Ik maak in de feestmaand graag een aardappelgratin met een room van cashew.
Je kunt proberen een niet-veganistisch recept na te maken met enkel plantaardige ingrediënten. Of je kunt een palet aan kleuren en texturen gebruiken om jouw gasten te overtuigen dat het overbodig is om iets te imiteren.
Paddenstoelen en aubergine gedragen zich goed als vleesvervangers. De structuur geeft de ervaring van een vlezige bite. Laat de paddenstoelen heel en snijd de aubergine open over de lengte. De aubergine kun je serveren met een miso saus of bekleden met een mooie groentestoof.
Een gevulde pompoen op tafel doet het altijd goed! Prachtig van kleur en vorm. Rijk van smaak. En wat er in gaat? Dat is aan jou. Misschien een romige rijstrisotto?
Bonen zijn een perfecte proteïne bron om in onze Kerstgerechten te verwerken. Veganistisch, bomvol eiwitten en vezels. Je kunt de bonen gebruiken om een heerlijke dip te maken of zelfs een fondue. Ik vind het ook fijn om bonen te gebruiken in rijke salades voor de eiwitten en de mooie vorm en textuur.
Geef je kerstgerechten net wat meer aandacht in de presentatie en niet alleen in smaak. Maak je gerechten af met versgehakte groene kruiden, pompoenpitten, hennepzaad, pijnboompitten en sesamzaad. Wellicht zijn er nog eetbare bloemen te vinden. Gedroogde rozenblaadjes, granaatappelpitten en bijenpollen gebruik ik zelf ook graag als kleurrijke toevoeging.
Emanuelle Vos is DJ, model en kruidengeneeskundige in opleiding. Ze zet zich in voor een holistische manier van leven en verspreidt al jaren de voordelen van een plantaardig dieet en duurzame mode. Ze heeft een grote passie voor koken en woont samen met vriend en dochter van 1,5 jaar in Amsterdam. Houd haar Instagram in de gaten (@emanuellevos) voor mooie projecten rondom gezonde, biologische voeding en medicinale planten, maar ook muziek.