Ken je dat? Je staat in de winkel voor het rijstschap en je denkt ‘Laat ik nu eens een andere soort nemen dan ik anders neem’. Je ziet zilvervliesrijst, witte rijst en risotto staan. Wat is het verschil? Hieronder zetten we een aantal soorten rijst voor je op een rijtje.
Een paar van onderstaande soorten zijn naast biologisch ook biodynamisch bij Odin verkrijgbaar onder het merk De Nieuwe Band.
Ook wel bruine rijst of volkorenrijst genoemd. Het vliesje zit bij zilvervliesrijst nog om de rijstkorrel heen. In dit vliesje zitten veel vezels, magnesium en andere voedingsstoffen. De kooktijd is zo’n 45 minuten. De ronde variant wordt wat zachter en kleeft ook wat meer aan elkaar. Lange rijst kookt mooi droog af. De lange korrel is iets moeilijker te telen, heeft een wat lagere opbrengst en is daarom wat duurder dan de ronde. Varianten op de bekende bruine zilvervliesrijst zijn de rode en de zwarte. Deze spontaan gevormde variëteiten worden niet apart verbouwd, maar groeien tussen de ‘gewone’ rijst in. Na de oogst wordt de rijst met een elektronisch oog gesorteerd op kleurverschillen. De rode dan wel zwarte rijst wordt apart genomen. Geeft een verrassende kleur op je bord. Deze rijst halen wij uit Italië van Riseria Provera.
Bij witte rijst is het hele vliesje inclusief vezels en mineralen eraf geslepen. Daardoor heeft deze rijst slechts 15 minuten kooktijd nodig. Witte rijst is lichter verteerbaar dan zilvervliesrijst en heeft een licht 'stoppende' werking. Ook deze rijst halen we uit Italië van Riseria Provera.
De snelkook zilvervliesrijst van De Nieuwe Band wordt door de producent in het kaf gestoomd. Dit proces heet parboiled. Hierdoor wordt een belangrijk deel van de voedingsstoffen die in het kaf zitten, uit het vlies in de korrel geperst. Na het drogen wordt de rijst gepeld en eventueel geslepen. Doordat de rijst al voorgekookt is, is ie al in 12 minuten gaar. Ook deze rijst van De Nieuwe Band komt uit Italië van Riseria Provera.
Deze rijst heeft zijn oorsprong in Noord-India aan de voet van de Himalaya. Daar staat basmatirijst symbool voor vruchtbaarheid en het huwelijk. Tegenwoordig wordt deze rijst ook in Pakistan verbouwd. Wij kiezen echter voor basmati uit Noord-India omdat we deze nog geuriger en lekkerder vinden. Basmati is zowel als zilvervlies als in een witte variant verkrijgbaar.
Deze witte rijst halen we uit Thailand. De officiële naam is ‘kao kao malin’ en betekent 'witte jasmijnbloesem rijst'. Een verwijzing naar de kleur van de rijstkorrel. De naam werd afgekort naar ‘hom mali’. Dit betekent ‘geurige jasmijn’ , vandaar de naam jasmijnrijst. De rijst wordt gestoomd in pandanbladeren die de heerlijke geur van de pandanplant meegeven. Vandaar ook de naam pandanrijst.
Van deze rijstsoorten maak je risotto. Dit is een typisch Italiaans rijstgerecht waarbij je de rijst eerst glazig laat smoren en vervolgens bouillon, kokend water of witte wijn toevoegt in combinatie met welke groenten je ook maar wil. Regelmatig roeren. Is in pakweg 20 minuten klaar. Italianen zweren bij deze witte rijst voor risotto. Onder ons merk De Nieuwe Band hebben we zowel baldo (lange korrel) als arborio (ronde korrel) die uitermate geschikt zijn om een heerlijke risotto van te maken.
Deze rijst heet ook wel kleefrijst. Deze geslepen halflange rijst kookt papperig en is vooral geschikt voor zoete gerechten (bv. vlaai, rijstpudding) en lekkernijen (bv. na koken mengen met kaneel, suiker of honing en een klontje boter). Kooktijd is ongeveer 45 minuten. Deze rijst halen wij uit de VS.
Wilde rijst is eigenlijk helemaal geen rijst. Het zijn de zaden van een aantal grassoorten. Dit graan groeit in het wild in stilstaande wateren in de bossen van het grensgebied tussen Canada en de VS. Wilde rijst wordt traditioneel door indianen met kano’s geoogst. Tegenwoordig ook met propellervaartuigen. Zware machines zouden het landschap vernielen. Na het ambachtelijk dorsen worden de eerst bruine, naaldachtige, tot 2 cm lange korrels gedroogd en geroosterd waardoor ze hun zwarte kleur krijgen. De verkoop van de wilde rijst is voor de indianen een belangrijke bron van inkomsten. Wilde rijst heeft een noot-achtige smaak. Kooktijd is ongeveer 40 minuten.