Steeds meer ondernemers en consumenten willen werken aan een economie die de mens en de mensheid dient, in plaats van andersom.
Eigendom speelt een sleutelrol in die transitie. Voor ondernemers en belangstellenden die hier meer over willen weten vindt op 9 maart 2020 van 09.30 tot 18:30 de Eigendomsconferentie in Driebergen plaats. Een conferentie vol inspirerende workshops, verhalen uit de praktijk, dialogen en concrete oplossingen. Met medewerking van Koos Bakker, mede-oprichter en oud directeur van Odin, is deze conferentie tot stand gekomen. Overigens is hij die dag ook een van de workshopleiders. We spraken met mede-organisator Jennifer Benson om hier meer over te vertellen…
Maatschappelijke zorgen aanpakken
Het is aan de orde van de dag: het opwarmende klimaat en de groeiende ongelijkheid. Er zijn allerlei initiatieven proberen maatschappelijke zorgen aan te pakken. Producten worden circulair, fairtrade, duurzaam, plasticvrij, biologisch en biologisch-dynamisch. Organisaties ondernemen “maatschappelijk verantwoord”, zijn betekenisvol en hebben soms een B-Corp certificering. Zelfs de grootste Amerikaanse bedrijven zeggen bij monde van de Business Roundtable dat CEO’s vanaf nu ook de belangen van alle stakeholders zullen afwegen, in plaats alleen die van aandeelhouders.
Maar zien we bij al deze positieve intenties niet iets essentieels over het hoofd? Want trekken aandeelhouders als eigenaren uiteindelijk toch aan het langste eind? En kiezen ze dan alsnog voor winstmaximalisatie in plaats van “impact”? Op zijn minst hebben ze, door het hebben van eigendom, wel de macht om die keuze te maken.
Eigendomsstructuur Odin
Odin zet sinds haar oprichting in 1983 de vragen en behoeften van klanten en leveranciers centraal bij de in- en verkoop van biologische en biodynamische voeding. Daarom heeft Odin bewust voor een eigendomsstructuur gekozen, waarbij er geen privébelang of privékapitaal wordt opgebouwd. Odin streeft continuïteit na, wat betekent dat het financiële rendement uitsluitend ten goede komt aan de missie en doelstellingen van Odin.
Koos Bakker, ook mede-oprichter Stichting Sleipnir, zegt hier nog het volgende over. “Ik denk dat juist hierdoor Odin er nog is, is wat ze nu is en waarom ze zo vitaal en toekomstgericht is. Odin zou anders misschien al zijn opgeslokt of verdwenen. Deze vorm van eigendomsstructuur geeft continuïteit bij bedrijfsopvolging en bevordert samenwerking met stakeholders en andere ondernemers. Bovendien is het goed voor de verhouding tussen kapitaal, arbeid en samenleving.”
Met 10% korting naar de conferentie
Interesse om hier heen te gaan? Als Odin-lid ontvang je 10% korting op de toegangsprijs. Gebruik hiervoor de selectie Codetickets en type 3F in als om de code wordt gevraagd. Meer informatie over de conferentie vind je hier. Het volledige vraaggesprek met Koos Bakker lezen over dit onderwerp? Kijk dan op hier.