Trek jij altijd een ‘whiskeygezicht’ bij je groene thee? Te wrang? Te bitter? Volg deze tips van koffieTcacao magazine op en ontdek hoe ook jij in een paar simpele stappen betere thee zet!
Betere thee zetten begint, anders dan je misschien zou verwachten, niet bij per se hele dure thee. Thee is maar 1 procent van wat er in je kopje zit. Het is dus verstandig om naar die overige 99 procent te kijken: water. Hoewel Nederlands leidingwater tot het zuiverste in de wereld behoort - het is vers, schoon en smaakt goed - wil dit helaas niet zeggen dat het ook het beste water is om je kopje thee mee te zetten. Met name door de kalk komen de mooie aroma’s in de theeblaadjes niet in je kopje terecht. Het is daarom slim om voor helderder bronwater zoals Well te kiezen. Wil je niet met flessen sjouwen, overweeg dan eens de waterkan met filter aan te schaffen. Deze kan, of beter gezegd, de filter erin haalt al het kalk uit het leidingwater.
Het verschil tussen ‘goedkope’ theezakjes en kostbaardere theesoorten zit ‘m vooral in de groeisnelheid. Goedkopere theesoorten komen vooral uit landen waar theeplanten snel groeien door een hoge temperatuur en veel neerslag, wat ervoor zorgt dat er vaak geplukt kan worden. Het nadeel is dat de smaken zich minder kunnen ontwikkelen. In China wordt soms maar twee keer per jaar geplukt, terwijl er in landen als India regio’s zijn waar het hele jaar door geplukt wordt. Theeblaadjes van de duurdere theesoorten kun je vaker opgieten. Zo kun je de hele dag genieten van dezelfde blaadjes en valt de prijs per kopje uiteindelijk reuze mee.
Thee in de zakjes bestaat uit kleine stukjes blad. Het voordeel daarvan is dat je snel van je kopje thee kunt genieten. Het nadeel is echter dat de thee al snel te wrang of te sterk wordt. Losse thee bestaat vaak uit grote stukken blad of zelfs hele theeblaadjes. Die hebben veel meer tijd nodig om hun smaak af te geven. Daardoor kun je beter het moment bepalen waarop je de blaadjes uit de thee wilt halen. Zo verklein je de kans op wrange, te sterke thee.
Is je groene thee te wrang? Waarschijnlijk is de temperatuur van het water te hoog. Koop voor een paar euro een theethermometer en je weet precies hoe warm het water is dat je op je blaadjes giet. De meeste groene theesoorten zijn het lekkerst in water tussen de 60 en 80 graden.\
Gebruik een zandloper of een kookwekker om precies te weten wanneer je thee lang genoeg getrokken heeft. Experimenteer met een trektijd van 1-3 minuten. Kijk op de verpakking voor het advies van het theemerk.