Ontdek een wereld aan biologische fingerfood-specialiteiten van het merk Soto. Tijdens onze vegetarische weken zetten we dit Duitse bedrijf gevestigd aan de Chiemsee, in het pittoreske Bad Endorf, graag in het zonnetje. Soto staat voor ambacht en kwaliteit. Familiebedrijf Soto is opgericht in 1988 door Oskar Schramm en sinds het najaar van 2009 runt zijn dochter Maria Schramm het bedrijf. Inspiratie voor hun recepten halen ze uit verschillende wereldkeukens. Soto's assortiment bestaat uit Thaise springrolls, burgers, Toscaanse groentesticks met mozzarella, kruidige falafels, tot aan smaakvolle samosa’s en luxueuze pasteitjes. En dat allemaal vegetarisch of veganistisch. Odin is fan.
Met een team van 60 medewerkers voert passie, vakmanschap en liefdevol handwerk de boventoon. Het beslag voor de verschillende producten wordt elke dag vers in de keuken in Bad Endorf bereid. Vullingen, gemaakt met een mix van verse ingrediënten, worden afzonderlijk gewogen en door handige vingers in deeg gewikkeld. En dit proef je. Het bladerdeeg van de springrolls is knapperig, de falafel smaakvol gekruid en juicy. De recepten ontwikkelen ze in huis verfijnen ze continue.
De hoogwaardige ingrediënten die Soto gebruikt komen uit gecertificeerde biologische landbouw. Verder wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van ingrediënten uit eigen streek in Duitsland. Dit om transportwegen zo kort mogelijk te houden en verse groenten zo snel mogelijk te verwerken. Alle producten zijn vrij van additieven, hulpstoffen en conserveringsstoffen.
In de verdere bedrijfsvoering is ook aandacht voor duurzaamheid. In de productieprocessen zoeken ze constant naar verantwoorde en efficiëntere manieren om water, energie, warmte en afval te verminderen. Hun wil om het milieu te beschermen en de sociale omgang tussen werknemers, leveranciers en klanten leidt tot harmonie tussen ecologie en economie. Een mooi uitgangspunt en helemaal op één lijn met de idealen van Odin.
Door: Sanne Verhoeven