Chocolade gemaakt in balans met de natuur en met aandacht voor de mens. Dè droom van de Fransman André Deberbt (†2012) die werkelijkheid werd. Zijn liefde voor cacao ontstond in het Afrikaanse Togo. In 1993 richt hij Kaoka op. Met verschillende projecten verbetert Kaoka het leven van cacaoboeren en helpt het bedrijf de natuur. We spreken met Maria en Guy Deberbt, zoon en dochter van André, die nu samen Kaoka runnen.
“André was een visionaire man, had een sterke mening hoe ‘ontwikkelingshulp’ anders kon en was overtuigd van biologische landbouw. Hij gooide bestaande ideeën omver. In 1987 startte hij een project in het Afrikaanse Togo met gedroogd fruit. Cacao kruiste zijn pad. Vanwege politieke terreur verloor hij in 1992 zijn bedrijf. Zijn liefde voor cacao bleef, net als zijn wens om bij te dragen aan de natuur en de mens. Het zaadje voor Kaoka was gepland.”
“We creëren echt impact. We werken via direct trade persoonlijk samen met cacaoboeren. We betalen boven de Fairtrade-norm en zijn actief in lokale projecten. Neem Ecuador. Het cacao-ras ‘Nacional’ groeit alleen in Ecuador, maar kampte met verschillende ziekten. In 1990 werd als alternatief een, qua smaak minder karakteristiek, hybride ras op de markt gebracht voor intensieve landbouw. Nacional raakte op de achtergrond. Tot er een coöperatie werd opgericht om biologische Nacional te telen. André bezocht hen in 2000 en werd partner. Koaka zorgt voor de vraag en ons programma voor een effectievere oogst heeft succes. De opbrengst is nu 1500 kilo per hectare in plaats van 250 kilo. Don Vitaliano Sarabia (foto), met 78 jaar een van onze oudste partners is daar een van onze cacaoboeren.
In 2001 volgde het Afrikaanse eiland Sao Tomé, wat ooit bekend stond als ‘het cacaoeiland’. Dit veranderde. Cacaovelden werden massaal werden verlaten vanwege de onafhankelijkheid in 1975. André vond een lokale partner om cacao nieuw leven in te blazen. De infrastructuur is aangepakt, oude cacaoplantages zijn gerenoveerd en ruim 2000 cacaoboeren hebben toegang tot Kaoka’s geavanceerde agronomische knowhow. Peru volgde in 2015. Hier kiezen boeren nu voor biologische cacao in plaats van cocaplantages. Wanneer je kiest voor Kaoka investeer je in al deze projecten.”
“Dat is vooral om met de meest verrukkelijke chocolade echt een blijvend positief verschil te maken.”
“We zijn natuurlijk dol op chocolade! We hebben niet gewacht tot sociale en ecologische waarden economische kansen werden. De waarden zitten in het dna van Kaoka. We zijn trots op wat we doen om onze planeet en de mensen die daar wonen te beschermen.”
Maria Deberdt (47) is Director of Operations en Guy Deberbt (36) is General Manager. Al meer dan 25 jaar werkt Kaoka elke dag om voorop te blijven in het op een ecologische en sociale manier beheersen van de chocoladeproductie.
Fotocredits: Kaoka