Velen van ons kennen het begrip graskaas wel. Maar wanneer mag een kaas officieel graskaas genoemd worden? Graag vertellen we jou hier meer over.
Het unieke van graskaas is natuurlijk de geheel eigen volle en romige smaak. Dit komt door het frisse voorjaarsgras dat de koeien in de lente gegeten hebben. Vandaar ook de naam graskaas. Omdat graskaas slechts een aantal weken in het voorjaar gemaakt kan worden, wordt het gezien als een echte delicatesse.
Graskaas krijgt zijn extra zachte en romige smaak doordat de melk van het eerste overwinterde gras zachtere melkvetten bevat. Ook bevat dit allereerste voorjaarsgras meer voedingsstoffen en vitaminen. Hierdoor is graskaas tijdelijk smeuïger en zachter dan jonge kaas in de rest van het jaar.
Graskaas is de eerste kaas na de winterperiode, gemaakt van de melk van koeien die alleen maar vers gras te eten hebben gehad. Biologische boeren zijn verplicht hun koeien een bepaalde periode van het jaar in de wei te laten lopen. Melkgevende biologische koeien moeten tussen 15 april en 15 oktober dagelijks minimaal 8 uur in de wei lopen. Biodynamische koeien moeten zelfs minimaal 180 dagen buiten lopen. Alleen als het echt slecht weer is mogen de koeien naar binnen gehaald worden.
Biologische melkveehouders moeten voldoen aan aanvullende normen. Die zijn opgesteld door de sector op initiatief van de vereniging van biologische melkveehouders De Natuurweide. De normen zijn een aanvulling op de Europese normen die door Skal worden gehanteerd.