De knapperige jonge sla, deze week in de kleine groentetas, wordt hier op de foto geoogst door eigenaar Ivo van Eck (rechts) en Trim (links) op het land van De Klispoel. "Met de voetjes in de aarde en de k(r)op naar de zon." De Klispoel is een biologische waterkerskwekerij en bestaat vanaf 1970. Het familiebedrijf is gevestigd in Ubbergen, een gebied dat bekend staat om zijn vele zuivere waterbronnen. Tot op de dag van vandaag telen ze hier in de volle grond waterkers en diverse soorten sla. Ivo van Eck vertelt ons meer over hun biologische kwekerij en de ‘buitensla’.
“Na eerst een bak lekkere koffie oogsten we onze jonge buitensla zo vroeg mogelijk. We snijden met de hand om de kwaliteit goed in de gaten te kunnen houden. Ook is de sla 's ochtends vochtiger en heeft het steviger blad wat de kans op breuk tijdens de oogst verkleint. Direct na de oogst wordt de sla gewassen en verpakt. 's Middags zijn we druk met de landbewerking zoals schoffelen, zowel machinaal als handmatig, tussen de slaplanten om het oogsten van de sla makkelijker te maken. We planten iedere week een aantal bedden in om voldoende sla te kunnen oogsten.”
“Tot 1996 was waterkers de enige teelt. Bij deze teelt komen wortelresten vrij die tot dan toe vaak naar boeren of mensen met moestuintjes ging als bemesting. Om deze resten beter te kunnen gebruiken begonnen we in 1996 met een vollegrondsteelt, in eerste instantie veldsla, maar al snel met de diverse sla-rassen voor een sla-mix met onversneden, jonge blaadjes sla, onze jonge sla. De waterkersresten gebruiken we nu bij de slateelt als bemesting.”
“De keuze voor de biologische teelt vonden wij naast een logische keuze ook een passende keuze in zo'n prachtige omgeving. Wij vinden het belangrijk dat het bedrijf zo veel mogelijk geïntegreerd is in zijn omgeving. De kwekerij grenst aan een gevoelig natuurgebied en het terrein zelf is aangewezen als ‘agrarisch gebied met landschappelijke en natuurwetenschappelijke waarde’. Zodoende proberen wij de natuurontwikkeling op het terrein te bevorderen, o.a. door het aanleggen en in stand houden van natuurlijke afscheidingen (struwelen) waar planten en dieren beschutting en voedsel vinden. Wij werken met veel passie en telen gezonde producten die op een natuurlijke wijze mogen groeien in een bijzondere omgeving.”
“Ja! Deze sla is een kleurige sla-mix van 4-5 soorten sla, meestal een rode en groene eikenbladsla, een Lollo Rossa en een Lollo Bionda. De slamix is ook verkrijgbaar in een variant met waterkers. Onze sla noemen wij ‘buitensla’, de kropjes staan met hun voeten in de aarde en richten de kop naar de zon. Het sla-plantje moet zich weren tegen temperatuursverschillen, wind, regen en UV-straling. Dit maakt de plant steviger en weerbaarder; het bevat meer vezels, voedingsstoffen en antioxidanten, de kleuren zijn intenser, kortom deze sla is heel krachtig!”
“In januari kiezen wij welke slasoorten we aanstaand seizoen willen gaan telen. Belangrijk hierbij is de raskeuze; goede resistenties tegen ziekten, bijv. valse meeldauw en rassen die qua kleur, vorm, smaak en groeisnelheid bij elkaar passen. De eerste sla-serie gaat half maart de grond in en wordt begin mei handmatig geoogst. Planting vindt nu iedere week plaats om straks ook iedere week een oogst te hebben. De laatste planten worden begin september geplant en we oogsten meestal tot in oktober. De jonge plantjes worden een aantal dagen goed nat gehouden totdat zij goed geworteld zijn. Na de sla-teelt wordt er een groenbemester ingezaaid.”
"Om bestrijding van ziekten en ongedierte tegen te gaan is het naast een goede raskeuze vooral van belang de plant gezond te houden. Een sterke, gezonde plant wordt minder snel ziek, trekt minder insecten aan en herstelt beter na beschadiging. Om dit te bereiken moeten we in de eerste plaats zorgen voor een goede bodem met voldoende voedingsstoffen en een gezond bodemleven. De bodem wordt zo min mogelijk uitgeput door het toepassen van groenbemesting. Dit houdt in dat we zorgen voor het terugbrengen van plantenresten in de bodem, zoals de compost van waterkers- en slaresten en de groentebemester zelf. Verder proberen we de structuur van de bodem èn de structuur van de bodem zo min mogelijk aan te tasten.”
“De slablaadjes zijn vanwege hun stevigheid en grootte ook bijzonder geschikt om te gebruiken als 'schepje' of 'onderlegger' waarop je een klein gerechtje of hors-d'oeuvre serveert. Maar een heerlijk aangemaakte sla met balsamico-dressing, rode tomaat, knapperige komkommer, flinterdun gesneden rode ui, geroosterde pijnboompitjes en een goede feta blijft onze favoriet.”