Op precies 50 dagen na Pasen en 10 dagen na Hemelvaartsdag vieren we Pinksteren. Waar staat Pinksteren eigenlijk voor?
Het woord Pinksteren komt van het Griekse woord ‘pentecostes’, wat 50 betekent. Dit slaat op de 50 dagen na Pasen.
Het feest is nu vooral bekend als een christelijk feest. Dit gaat over het uitstorten van de Heilige Geest. Het Bijbelse verhaal vertelt dat iets wat op vuur leek uit de hemel kwam en zich verspreidde over de 12 discipelen van Jezus. Deze mensen raakten bezield door het goddelijke. Vanaf dat moment spraken ze alle talen van de wereld. Pinksteren is in dat opzicht een feest van elkaar verstaan en van verbinding tussen hemel en aarde.
Het pinksterfeest heeft ook een oudere, heidense (niet-christelijke) oorsprong. Volken die Pinksteren vierden waren sterk verbonden met de bloei en de ontwikkeling van de natuur in deze tijd van het jaar. In de loop van de tijd zijn elementen uit de voorchristelijke meifeesten en het pinksterfeest bij elkaar gekomen. Ook komen we dichterbij de zomer die bijna voor de deur staat.
Witte vogels zijn vaak verbonden aan de gedachte bij Pinksteren. Zij wijzen ons de weg en komen ook in verschillende sprookjes voor. Zoals Hans en Grietje en Assepoester.
Meibomen en levensbomen. Versierde bomen met kransen en kleurrijke linten hebben eeuwen lang een rol gespeeld tot ver in alle uithoeken van Europa. De versierde boom symboliseert de verbinding tussen hemel en aarde. En dat er mensenwerk nodig is om de wereld een beetje mooier te maken.
In de antroposofie is Pinksteren een feest waar een heleboel kanten aan zitten. Met Pinksteren sluiten we allereerst de paasperiode af. Nadat Christus is opgestaan, wordt het bewustzijn van de mensen op aarde wakker gemaakt. Je kan het zo zien dat we met Pinksteren worden wakker geschud. We worden opgeroepen om in onszelf op zoek te gaan naar de kracht van liefde voor mensen. Met als doel om die liefde met anderen te delen. Pinksteren is ook een uitbundige en blije periode. Een feest van licht, lucht en kleur, kijk maar naar de uitbundigheid van de natuur in deze tijd. Het staat ook symbool voor dat er meer is tussen hemel en aarde. Er wordt ook wel gesproken over een huwelijk tussen hemel en aarde.
Zoals met andere feesten is het maar net welk accent je er zelf aan wilt geven. Als je kijkt naar de verhalen rondom deze tijd, lijkt het vooral te gaan over dat er een connectie is tussen hemel en aarde. Deze twee werelden staan niet los van elkaar. Dit kun je letterlijk nemen, maar je kunt het -en dat wordt ook wel gedaan- ook vertalen naar je hoofd en je hart. Doe je met je hoofd wel de dingen waar je hart blij van wordt of wat goed voelt? Sta je als individu wel in verbinding met je hart? Geef je je hart wel voldoende de ruimte of overheerst je hoofd, ofwel je denken? Connectie tussen hemel en aarde kan ook gaan over verbinding met anderen. Doe je liever iets alleen of met anderen? Kies je voor jezelf of denk je ook aan anderen? Best toepasselijk in deze tijd waarin ons vaak gevraagd wordt ruimte te geven aan een ander en goed te zorgen voor elkaar. Bij Odin werken we vanuit 7 idealen. Het is denk ik niet geheel toevallig dat een van de idealen luidt: “Niet alleen voor jezelf leven, maar voor het welzijn van ons allemaal”.
Fijne Pinkeren!