Vier het voorjaar op je bord met deze wit-paars gekleurde meiraapjes. Deze krachtige knol dankt zijn naam aan het feit dat deze in het voorjaar wordt geteeld. De meiraap of meiknol wordt geteeld door Joris Kollewijn op biodynamisch tuindersbedrijf de Lepelaar. Op de landerijen in Sint Maarten groeit hier in weer en, vooral, wind de ‘purple top white globe’.
“Haha! Ja dat is de witte raap die wij telen. Mooi wit met lichtpaarse schoudertjes. Het is een soort van de raap. Daar heb je allerlei varianten in: radijsjes, raapsteeltjes, winterrapen. In Japan en andere landen wordt hij vooral veel gegeten. In ons land staat ‘ie een beetje bekend als vergeten groente. De smaak lijkt op die van radijs, maar dan minder scherp. Ik vind het zelf een echt mooi product en ook heel lekker!’
“Hij groeit heel snel. Hij is uitermate geliefd door allerlei dieren en insecten zoals aardvlooien, koolvliegjes en koolmotten. Omdat wij natuurlijk geen gebruik maken van chemische bestrijdingsmiddelen moeten we deze meiraap telen onder een doek. Ook dit jaar was het een hele grote uitdaging om ze goed af te dekken en dus te beschermen. Het heeft zoveel gewaaid! Het doek vloog er de hele tijd af of het zand waaide op de doeken en dan is het bijna onmogelijk om alles eraf te halen want dan scheurt het doek. Ook onder het doek is het lastiger om onkruid te bestrijden, alhoewel de wind dan weer een handje mee hielp. Maar, nee, het viel zeker niet mee! (lacht) Maar uiteindelijk is het meerdere deel van de oogst gelukt!”
“Wat ik zelf heel fijn vind is dat dit een soort overbruggings-gewas is. Hij vult het gat met de buitenteelt. We proberen in onze afzet en werkzaamheden altijd een continuïteit te behouden. In onze koelcel hebben we nu alleen nog een rest aardappels, en de voorjaarsteelt wordt opgeruimd. In de kas maken we ons nu klaar voor de zomerteelt zoals tomaten, komkommer, basilicum en bonen.”
“Bij ons thuis raspen we met een grove rasp wat raapjes en appel, dressing erbij van yoghurt, peper, zout, honing, citroen en (geroosterde) zonnebloempitjes. Lekker zoet en licht pittig! Ook de kinderen vinden het heel erg lekker. Hij kan natuurlijk ook even worden gestoomd of voor de soep, stoofschotel, of stampot. En ik hoorde laatst dat ze in Japan ook het loof eten. En er pickles van maken!"
Meer lezen over de Lepelaar? Joris legt uit wat biologische voeding duurder maakt en wat nou eigenlijk het verschil is tussen wortel-soorten. Of proef hun biodynamische groente regelmatig terug in de Odin groente- en fruittassen.