De eerste verse haring van het jaar is een terugkerende mijlpaal. Maar hoe zit het eigenlijk met deze zogenaamde Hollandse Nieuwe? We vroegen het Jurgen van Fish and More. Fish and More is de vaste visleverancier van Odin.
“Elk jaar doorloopt haring dezelfde cyclus. In de wintermaanden is hij mager en in het voorjaar begint hij te groeien door de aanwezigheid van plankton in het water. In mei, als de haring een vetpercentage van minimaal 16% heeft bereikt, begint de visvangst, deze duurt doorgaans tot juli. Fish and More is met hemelvaart begonnen met een nieuwe haringvangst. Deze vangen we in Denemarken en we verwerken ze in Nederland.”
“Het begrip Hollandse Nieuwe is niet een officieel vastgelegd begrip. Het is tussen vissers handelaren meer een onderlinge afspraak dat de eerste 6 weken de haring Hollandse Nieuwe heet. In de praktijk wijken sommigen hier echter vanaf. Zo kan het dat je nog veel later in het jaar ook Hollandse Nieuwe zit.
De periode na Hollandse Nieuwe noemen sommigen ook wel maatjesharing of gewoon haring. Dit is geen officiële benaming en je ziet hier dan ook varianten op. Vaak ook naar lokale en provinciale gebruiken.”
“Ook de rest van het jaar vangen wij haring. We vriezen de vis in en verwerken deze in diverse producten. Op onze producten vermelden we altijd het vangstjaar zodat je weet van wanneer de vis is.”
“De haring van Fish and More is duurzaam gevangen en heeft het MSC keurmerk. Door duurzame vis te kopen en te eten, draag je bij aan de bescherming van de natuur onder water. Om ook in de toekomst vis te kunnen blijven vangen en eten, moet er voldoende vis in de zee achterblijven voor nieuwe aanwas. Het vissen moet oneindig door kunnen gaan; dus alleen grote, volwassen vissen vangen. Dit kan bijvoorbeeld door grofmazige netten te gebruiken, waardoor kleine vis niet worden meegenomen. Ook letten we erop zo min mogelijk schade te brengen aan de zeebodem, het milieu, zeevogels en zeezoogdieren.”
Wel zo lekker en gezond, voor jou en voor het ecosysteem!