Stefan Voelkel staat sinds begin jaren '80 aan het roer van het familiebedrijf en ontwikkelt met passie nieuwe sappen voor Odin.
Stefan Voelkel staat sinds begin jaren '80 aan het roer van het familiebedrijf en ontwikkelt met passie nieuwe sappen voor Odin. Samen met zijn team en zijn 4 zonen, die nu enthousiast meewerken in het bedrijf, biedt hij meer dan 170 verschillende producten aan in Demeter- en biologische kwaliteit.
Het uitgangspunt van Voelkel is ‘verantwoordelijkheid voor mens en natuur’. En dat is bij dit bedrijf meer dan alleen maar een slogan. Al meer dan 80 jaar maakt Voelkel hoogwaardige biologische en biodynamische sappen en frisdranken. Inmiddels is het familiebedrijf uitgegroeid tot de grootste biologische fruitperserij in Duitsland. Duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid staan voorop bij Voelkel. Zo schenken ze 10% van hun winst aan goede doelen, vertelt Lenard Sonderhoff van Voelkel.
In de jaren ‘30 van de vorige eeuw vinden Karl en Margret Voelkel eindelijk de plek waar ze naar op zoek waren. In de heuvels aan de rivier de Elbe, in Nedersaksen, Noord-Duitsland, vestigen zij zich op een voormalig melkveebedrijf waar zij hun fruitbomen planten. Geïnspireerd door Rudolf Steiner telen ze appels, peren, kersen, aardbeien, aalbessen en kruisbessen, die ze verbouwen volgens biodynamische principes. Daarnaast reizen Karl en Margret een aantal jaren met een mobiele sap-pers van dorp naar dorp, waar ze de vruchten van de bevolking in heerlijke sappen veranderen. Al snel is duidelijk dat ze niet meer om een uitbreiding van hun bedrijf heen kunnen.
Bijna een eeuw later wordt het bedrijf geleid door de 3e en 4e generatie Voelkel. Het hoofddoel van het bedrijf hebben ze vastgelegd in de Stichting Voelkel, namelijk het produceren van biodynamische sappen. Daarbij zijn de idealen van de vader en grootouders van Stefan meegenomen, zoals het bevorderen van biologische landbouw, het creëren en behouden van banen en maatschappelijke betrokkenheid. Lenard Sonderhoff: “Ongeveer 90% van de winst wordt geïnvesteerd in het bedrijf en zo’n 10% wordt aan goede doelen geschonken. Op dit moment steunen we onder meer het vluchtelingenkamp op Lesbos.”
“Wij ervaren geen druk om aandeelhouders tevreden te maken. We werken volgens ons uitgangspunt om de beste en gezondste sappen te maken”, zegt Lenard. “Alle structuren in ons bedrijf zijn gezond en niemand wordt uitgebuit, zoals in sommige andere bedrijven, waar hebzucht voor menselijkheid komt. Vanaf het 1e contact hadden wij het gevoel dat Odin onze waarden deelt”, zegt hij. ”Biologisch is niet alleen een label waarmee je een hogere prijs kunt vragen voor je product. Je moet echt achter je product staan en alle achtergrondinformatie kunnen geven.”
Inmiddels heeft het bedrijf zo’n 170 verschillende producten van biologische en Demeter-kwaliteit, van biodynamische gembershots, tot aan de lijn frisdranken BioZisch. Allen gezoet met hun eigen natuurlijke suikers. De hoofdingrediënten voor hun sappen bestaan uit combinaties van kruiden, specerijenextracten, groenten en fruit, die garant staan voor unieke smaken. En ze smaken allemaal nog net iets lekkerder wanneer je weet dat ze door Voelkel gemaakt worden.