Elk jaar op 24 juni is het Sint Jan. Het is een dag waarvan ook wel wordt gezegd dat het een keerpunt in het jaar is. Dit heeft er met name mee te maken dat kort daarvoor de zomerzonnewende is, de langste en lichtste dag van het jaar. Maar waar staat Sint Jan symbool voor?
Sint-Janskruid is vernoemd naar de periode waarin deze plant net vol tot bloei gekomen is: tijdens het Sint-Jansfeest. Aan Sint-Janskruid werden vroeger allerlei magische krachten toegedicht. Het zou tegen onweer, heksen en ander kwaad beschermen. Daarom bonden mensen het kruid op daken en aan deuren.
De hoge temperaturen van de afgelopen dagen hebben het laten zien: de zomer is hier! Er is een periode aangebroken van uitzinnige groei voor de meeste planten. We zien nieuwe scheuten, bomen exploderen van al het groen en bloemen tonen hun enorme rijkdom aan regenboogkleuren. Vliegende en kruipende insecten zijn buiten in de bloemenweides, die hun rijkdom tonen in allerlei schakeringen van intense kleuren. Alles staat in volle bloei. De natuur leeft uitbundig en omringt ons helemaal.
Bij de midzomerzonnewende, een paar dagen eerder op 21 juni, bereikt de zon het hoogste punt van het jaar en vieren we de langste dag. Volgens de antroposofische visie worden wij in deze periode als het waren 'devoot' tegenover de zon. We raken, net als de natuur, ook in een heuse zomer-roes: we willen en gaan veel de natuur in: zoeken de buitenlucht op en denken aan vakantie en ontspanning.
Vanaf nu worden de dagen weer korter en de nachten langer. De zon begint te dalen. Er bestaat ook een oud gezegde. 'Met Sint Jan, draait het blad zich om.' Oftewel; de natuur staat op het punt te veranderen. Dit keerpunt heet ook wel de zomerzonnewende. Er zijn oude, voorchristelijke natuurreligies, die veel aandacht schonken aan een wereld naast die van ons. Voor hen was dit een bijzonder moment in het jaar. Het werd zo gezien en ervaren dat de scheiding tussen die twee werelden even veel dunner is. Door middel van rituelen zoals dansen rondom een kampvuur legde men contact met die wereld. Ook om te ervaren hoe de natuur tijdens deze periode reikt tot aan de vuurhemel, door de Grieken het empyreum genoemd.
Vanuit antroposofisch oogpunt is het een vrolijk en uitbundig moment. Op Vrije Scholen is het echt een feest van samenzijn. Maar de antroposofie gaat ook altijd over wat iets voor jou betekent. Sint-Jan gaat in dat opzicht ook over tegenpolen. We gaan fysiek naar buiten, naar het bos en het strand. Dan is het aantrekkelijk om daarin mee te gaan en onze innerlijke doelen een beetje uit het oog te verliezen. Het is ook goed bij jezelf te blijven en je bewust te blijven van je innerlijk. Geef je innerlijk ook juist nu de ruimte kun je zeggen. Het is een prachtige tijd om te zorgen voor innerlijke groei.
We hebben deze periode meer daglicht, dus ook meer tijd om dingen te doen waar je in de donkere dagen niet snel aan toe komt. Dus…welke uitdaging staat er nog op jouw lijst om op te pakken? Of wat wil jij vanaf nu, juist nu, anders aan gaan pakken? Misschien is dit wel het uitgelezen moment…
Benieuwd naar de antroposofische symboliek rondom andere speciale dagen in het jaar? Lees meer over Pinksteren, Pasen, Driekoningen en Kerst.