Bloemen en planten groeien werkelijk overal. Ontdek ze in het park, in het bos of gewoon in je tuin. En het fijne: veel daarvan kun je zomaar plukken en eten. Maak bijvoorbeeld een wilde pesto van zevenblad, brandneteltopppen en daslook. Een ijsje met siroop en bloemen erin verwerkt is gegarandeerd feest. Of bedek je boterham met een bloemenzee aan madeliefjes, paardenbloem en paarse korenbloem. Pluk alleen de soorten die je kent en die volop voorkomen in het gebied. Pluk altijd met respect voor de natuur. #leafnotrace
Marina , teamleider communicatie bij Odin, houdt ervan om uit haar moestuin groente en kruiden te verwerken in gerechten. Maar als ze in het bos is, kan ze het niet laten soms te kijken of daar nog iets uitdagends te vinden is. Laatst was ze aan het wandelen en zag ze brandnetels die in bloei staan. Marina: “De brandnetel zelf staat bekend om haar reinigende vermogen en dat het goed is voor je vochthuishouding. Toen ik zag dat de brandnetels in bloei stonden, heb ik een paar brandnetelknopjes geplukt. Dit kun je gemakkelijk doen zonder dat de brandnetel je prikt. Uiteraard heb ik ze zo geplukt zodat ze nog verder kunnen bloeien. Thuis heb ik er thee van gemaakt. Echt zo lekker!”
We spraken met Victor Stukker, eigenaar van restaurants Héron en KookaBarra in Utrecht. Victor kookt met ingrediënten van Nederlandse bodem, wat uit Nederlandse wateren komt en in het seizoen groeit. Regelmatig plukt hij met respect voor de natuur en de omgeving ingrediënten die hij in het menu verwerkt.
Victor: “Ga goed voorbereid op pad. Er zijn diverse boeken over wildplukken beschikbaar. Neem altijd een boek mee en zoek ter plekke op wat je kunt plukken en hoe. Daslook lijkt heel erg op Lelietjes van Dalen. Daslook is eetbaar, maar Lelietjes van Dalen zijn giftig. Daslook is ontzettend smaakvol en echt verrukkelijk om in een gerecht te verwerken. Ik serveer bijvoorbeeld gepekelde daslook in mijn restaurants. Begin met de makkelijke dingen zoals vlierbloesem (lekker om siroop van te maken), duizendblad en rozenblaadjes. Van rozenblaadjes kun je smaakvolle thee zetten. Mijn vriendin en zakenpartner Joyce gebruikt het ook in zelfgemaakte havermelk. Als laatste zijn dennennaalden ook een goede. Ook hier kun je siroop van maken of thee van zetten. Ik gebruik zelf graag de dennenappels van de zilverspar en de naalden van de douglasspar.”
Victor: “Met zwavelzwam, ook wel boskip genoemd. Mensen voor wie je kookt zullen het erg leuk vinden als je het boskip noemt. Je zet ze dan stiekem op het verkeerde been, omdat ze zullen denken dat ze kip gaan eten. Ik had gehoopt ze 10 juni in het Voedselbos te vinden, maar het is er nog niet. Maar met andere paddenstoelen ben ik net zo blij. Overigens zijn paddenstoelen ook altijd lekker om te plukken in het wild. Zoals de reuzenzwam, eekhoorntjesbrood en eikhaas. Maar, let goed op dat je de juiste plukt en pluk er niet te veel. “
Onze eigen Janneke houdt ervan om met bloemen te koken. Zo maakte ze voor het zomer receptenboek deze overheerlijk no knead foccacia met eetbare bloemen zoals goudsbloem, borage, viooltjes en rozen. Dus… ga jij de uitdaging aan en ga je binnenkort ook wildplukken?