Wist je dat er zes verschillende soorten thee te onderscheiden zijn? Ze stammen allemaal van dezelfde plant camellia sinensis, maar verschillen door de manier van bewerken.
Nadat het theeblad een tijdje heeft kunnen verwelken wordt het met de hand of in grote machines gerold. Door dit rollen komen de celsappen naar buiten. Deze sappen reageren met zuurstof en zorgen ervoor dat het blad bruin kleurt. Na drogen heeft de thee zijn vertrouwde zwarte kleur gekregen. Bij Odin verkopen we verschillende soorten zwarte thee, waaronder de biologische zwarte thee van Lebensbaum.
De kunst van het maken van groene thee is eigenlijk niets anders dan het voorkomen dat het zwarte thee wordt. Dit kan op maar één manier: verhitten van de theeblaadjes. Door verhitting in een wok of met stoom wordt het enzym oxidase gedeactiveerd. Dit enzym maakt dat groene theeblaadjes oxideren en bruin worden. Na het verhitten kunnen er nog vele andere stappen volgen zoals rollen en het geven van een mooie vorm aan het blad. Ontdek bij Odin de biodynamische groene thee van Sekem.
Witte thee is het resultaat van de eerste uitlopers in het plukseizoen. Het is de minst bewerkte thee van alle zes theeklassen. Ze worden enkel van bepaalde subsoorten van de theeplant geplukt en gedroogd. Witte thee kenmerkt zich door een fijn, delicaat en zoet aroma. Probeer eens de delicate biologische witte thee van Simon Levelt.
De productie van gele thee lijkt erg op die van groene. Men laat het droogproces langer duren waardoor de vochtige blaadjes een wat gelere kleur krijgen. Hierdoor verdwijnt het grassige aroma van groene thee en daar komt een zoet en bloemig aroma voor terug.
Deze theeklasse wordt ook wel half geoxideerde thee genoemd. Door de buitenkant van het theeblad in een trommel te kneuzen begint hier het oxidatieproces. Afhankelijk van de smaak waar je naar op zoek bent (er zijn er 78!) kan dit een uur tot vele uren duren. Zo kan het blad van een Tie Guan Yin uit de Chinese provincie Fujian 20 procent geoxideerd zijn en een Oriental Beauty (Dongfang Meiren) uit Taiwan 70 procent. Na het oxidatieproces wordt de thee soms nog tot balletjes gerold en gedroogd.
Deze traditioneel uit de Chinese provincie Yunnan afkomstige theeklasse is in het westen nog behoorlijk onbekend. Groene thee wordt meestal tot koeken geperst waarna micro-organismen hun werk kunnen doen. Bij deze thee geldt: hoe ouder de thee, hoe beter de kwaliteit. De bekendste theesoort uit deze groep is Pu Erh.
Maar hoe zit het dan met kruidenthee en rooibosthee, vraag je nu misschien af. Hoe lekker deze drankjes ook zijn: ze voldoen niet aan de thee-formule (thee = H2O + blaadjes van de Camellia sinensis) en zijn dus eigenlijk geen thee. De Fransen noemen dit soort drankjes Tisane, de Engelsen Herbal Infusion. In onze taal kennen we eigenlijk geen naam voor de infusie van andere blaadjes dan die van de theeplant en noemen we gemakshalve alles thee. Thee of niet: kruideninfusies, kruidenthee en rooibosthee blijft natuurlijk net zo lekker! Ontdek het hele biologische thee-assortiment van Odin.
Tekst zes soorten thee: in samenwerking met koffieTcacao magazine
Word nu voor slechts €13 proeflid (aflopend lidmaatschap) van koffieTcacao en profiteer een half jaar van alle voordelen dat dit met zich meebrengt: