De oerkomkommer is een echte vergeten komkommersoort met een bijzonder robuuste en wat grove ‘krokodillenhuid’. Vol van smaak en met een stevige bite!
De komkommerfamilie is afkomstig van het gewas Cucurbita. Dit zijn zeer ‘hongerige’ gewassen, die veel voedingstoffen nodig hebben. Denk bijvoorbeeld ook aan courgettes, pompoenen en meloenen. Cucurbita’s zijn daarom dol op vruchtbare aarde met veel compost. Ze zijn ook zeer dorstig en hebben dus veel water nodig. Ook zijn het warmte-minnaars die graag in de volle zon staan.
Verwijder al het vruchtvlees aan de binnenkant van de oerkomkommer. Dit kun je het beste eruit schrapen met een lepel. Spoel of week vervolgens het vruchtvlees. Selecteer en was tot slot de oerkomkommerzaden in een zeef. Droog ze heel goed op keukenpapier, een oude krant of oude lap. Niet geheel gedroogde zaden kun je niet bewaren. Bewaar de zaden in een gesloten envelop of zaai ze direct uit in je moestuintje, vensterbank of kas. Na zo’n 16-20 weken kun je opnieuw genieten van deze komkommer met prachtige krokodillenhuid.
Zou je wel eens willen experimenteren in je moestuintje met de biodynamische aanpak? Zaai dan bijvoorbeeld 1 oerkomkommer 2-3 dagen voor volle maan. In deze periode kunnen je oerkomkommerplanten beter kiemen en uitgroeien tot robuuste planten met gezondere vruchten. Oogst je oerkomkommer bij stijgende maan. Zo worden ze niet te groot of bitter van smaak. Enjoy!
Tip: je kunt ook de biodynamische kalender 'BD Garden app' downloaden om meer informatie te krijgen over gewenste zaai-, oogst-, snoei-, preparaat- of compostdagen.