Sinds 1825 kiest onafhankelijke familiebrouwerij Gulpener zijn eigen weg. Al 8 generaties lang hecht het bedrijf veel waarde aan vrijheid. Dit leidde door de jaren heen tot vernieuwende manieren van (samen)werken, maar ook tot vele nieuwe smaken met pure ingrediënten van Nederlandse bodem.
Zo brouwt Gulpener bier van het water uit eigen bronnen, hop uit de eigen hoptuin en gerst, tarwe, rogge en spelt van boeren uit de Limburgse regio. En het bedrijf blijft haar eigen innovatieve koers varen. Zo is onlangs Gulpeners spiksplinternieuwe duurzame brouwhuis geopend. Odin is trots op deze jarenlange samenwerking en kijkt uit wat nog allemaal komen gaat uit het Limburgse Gulpen…
In 1965 werd het brouwhuis door de opa van huidige directeur Jan Paul Rutten, 8ste generatie brouwer, gebouwd. Na heel wat jaren van trouwe dienst is dit brouwhuis inmiddels technisch versleten en verouderd. Een goede reden én mooie kans om te dromen over de toekomst van het duurzaam bier brouwen.
En het bleef niet bij dromen. Sinds een aantal weken wordt in het Limburgse Gulpen bier geproduceerd in haar nieuwe toekomstbestendige brouwhuis. De nieuwe brouwerij gebruikt 75% minder energie en brouwt bier met volledig lokale ingrediënten. Gulpener is met de realisatie een grote stap dichterbij haar duurzame missie om in 2030 volledig fossielvrij bier te kunnen brouwen.
Al vanaf de jaren ’90 kiest Gulpener er bewust voor haar grondstoffen alleen uit eigen regio te halen en niet in de kopen op de wereldmarkt. Vanuit de overtuiging dat het ‘gesleep’ met grondstoffen onverantwoord, en onlogisch is startten ze destijds al een coöperatie op van boeren uit de regio. Een unieke samenwerking die ervoor zorgt dat de keten wordt verkort, lokale boeren een eerlijke prijs krijgen en Gulpener verzekerd is van een hoge kwaliteit ingrediënten.
En omdat Gulpener alleen bier maakt van grondstoffen die regionaal geteeld worden, heeft het bedrijf door weersverandering te maken met verschillen in kwaliteit en samenstelling van bijvoorbeeld brouwgerst. De oude filter kon niet al deze granen verwerken. De nieuwe filter in het brouwhuis is in staat om oude oergranen te verwerken.
Er komt hiermee een lang gekoesterde wens van Gulpener in vervulling om bier met oude en bijna vergeten Limburgse granen te brouwen. Bevriende boeren zijn vorig jaar al begonnen met het telen van oertarwe (emmer) en rogge. Inheemse granen zijn goed voor de biodiversiteit en vaak eenvoudiger biologisch te verbouwen. Gulpener brouwt binnenkort al het eerste vergeten-granenbier. Sterk Rogge Bier verschijnt in september en is een samenwerking met bio-boer Felix Huntjens. De brouwmeesters kunnen niet wachten.
Ontdek de ‘Ur lijn’, het biologisch gecertificeerd bier van Gulpener, zelf in jouw dichtstbijzijnde bio speciaalzaak.
Leuk weetje: vanaf de jaren ‘90 is Gulpener al actief met biologisch gebrouwen bier. Zo stond de Ur-Pilsner van 1999 tot 2012 bekend onder de naam Limburgs Land Pilsner, en daarvoor Dageraad Pilsner. Het bier werd en wordt nog steeds gebrouwen van 100% biologische aromahop: de Hallertauer Traditione. Deze hop geeft het bier die typische bittere smaak, maar ook de bloemige geur. En het mooie, deze hop groeit in het Limburgse Reijmerstok.