Veel organisaties springen in op de duurzaamheidstrend. Bij Odin is duurzaamheid geen modegril. Het vormt al sinds onze oprichting in 1983 de kern van onze bedrijfsvoering. En voor ons gaat duurzaamheid verder dan ecologie; we hechten evenveel waarde aan de sociale en maatschappelijke aspecten ervan. Als coöperatie met idealen willen we niet alleen de beste biologische en biodynamische producten aanbieden; we willen dat onze hele bedrijfsvoering duurzaam en sociaal is. Hieronder lees je hoe we dat doen.
Al onze locaties hebben sinds 2017 het EKO-keurmerk. Dit betekent dat minimaal 90% van alle levensmiddelen biologisch moet zijn. Bij Odin is dit 100%. Ook het non-food assortiment is duurzaam en heeft een keurmerk op dat gebied. Verder moet elke winkel én onze groothandels ieder jaar extra doelen realiseren.
Onze inkopers kopen scherp in. Hierdoor houden we weinig producten over en gaat er bijna niets over de datum. Oftewel, we hebben weinig ‘derving’. Houden onze winkels toch producten over dan zijn er verschillende dingen die zij doen om er voor te zorgen dat deze producten toch nog goed gebruikt worden. Een aantal van onze winkels zijn bijvoorbeeld aangesloten bij ‘Too Good To Go’. In Arnhem worden overgebleven groenten en fruit gebruikt door restaurants. In onze winkel in Alkmaar gaat een deel van de overgebleven voedingsmiddelen naar dieren van het Ekodorp. Soms hebben we in ons distributiecentrum in Geldermalsen producten waar niets mis mee is, maar waar soms toch een te grote voorraad is of waarvan de houdbaarheidsdatum binnen een bepaalde termijn gaat verlopen. Deze worden dan opgehaald door Voedselbank Rivierenland.
Niet stunten met vlees of vis
Een speciale regel van ons is dat we geen aanbiedingen op vlees en vis hebben. We kunnen daardoor beter de aantallen inschatten die we verkopen, waardoor er minder over de datum gaat.
Odin groente- en fruit abonnement
Wij kennen onze boeren persoonlijk. Dankzij abonnees stellen we samen met de boeren een teeltplan op. Zo is de boer verzekerd van afzet en zijn er nagenoeg geen overschotten. En doordat jij gepaste hoeveelheden koopt hoef je zelf ook niets weg te gooien. Alle groente en fruit in de tassen zijn zoveel mogelijk lokaal geteeld en dat scheelt weer in transport. De inhoud van deze week is iedere week anders.
We vinden het belangrijk dat we minder dierlijke eiwitten consumeren en in plaats daarvan meer plantaardige eiwitten. We steunen de eiwittransitie daarom van harte.
We streven natuurlijk naar ‘no waste’. Maar de 1e stap daar naartoe is low waste. Wij willen klanten die minder verpakkingen willen op een realistische manier helpen met onze Low Waste-producten. In onze winkels zelf zijn (bijna) alle groenten, fruit en brood ook los verkrijgbaar. Dus klanten kunnen die al verpakkingsloos kopen. Met onze Low Waste-producten willen we het voor iedereen makkelijker maken levensmiddelen mee te nemen en te bewaren.
Verder wordt er in de bedrijfsvoering van een groothandel en winkelketen als de onze veel verpakkingsmaterialen gebruikt. Dagelijks leveren we duizenden kilo's levensmiddelen aan winkels en zakelijke klanten. In onze branche worden enorme hoeveelheden kartonnen dozen en plastic krimpfolie gebruikt. Ook hier zijn wij bezig sterk te verduurzamen. Alle droogwaren van ons merk De Nieuwe Band worden al verpakt in dozen die we weer opnieuw gebruiken. De vele tientallen meters krimpfolie waarmee we onze rolcontainers dagelijks omwikkelen bestaan voor een groot deel uit bioplastic, dat gemaakt is uit afval van suikerriet. Zo zijn we op nog meer vlakken bezig met het verminderen van verpakkingen en afval.
Daarom:
Voorkomen dat we afval produceren is voor ons erg belangrijk. We proberen daarom zo min mogelijk verpakkingsmaterialen te gebruiken. Hieronder lees je voorbeelden van hoe we dat doen. En wat we doen met het afval dat we wel hebben.
We vinden dat we verantwoordelijk om moeten gaan met energie. Daarom:
Ook in onze huishouding houden we rekening met milieu en duurzaamheid. Daarom:
Voor ons is geld een middel waarmee we onze idealen kunnen verwezenlijken. Coöperatie Odin is steward owned en eigendom van duizenden leden. Met als doel gezond en eerlijk eten voor iedereen, een gezonde, schone en leefbare aarde, eerlijke afspraken, schoon water, respect voor dieren en genoeg voor iedereen. Nu en straks. Dat vinden wij nou winst.
Met onze biodynamische imkerij willen we bereiken dat er meer bijen op boerderijen aanwezig zijn en dat het landschap natuurlijker wordt, zodat het met alle insecten beter gaat. Op onze biodynamische boerderij De Beersche Hoeve worden groenten geteeld, groentezaden vermeerderd en nieuwe groenterassen ontwikkeld. Zodat boeren in de toekomst minder afhankelijk zijn van grote multinationals en zelf kun reproduceren.
Odin staat voor transparantie in de voedselketen, waarbij het duidelijk is wie welke rol vervult en hoe prijzen zijn opgebouwd. Onze boeren, telers en producenten ontvangen altijd een eerlijke prijs, waardoor ze duurzaam en diervriendelijk kunnen werken. Onze leveranciers kennen hun producten door en door, en wij delen hun verhalen met jou, zodat het eten op jouw bord een gezicht krijgt.
Heb jij tips voor ons waardoor we ons bedrijf nog duurzamer en socialer kunnen maken? Of heb je vragen? Geef ze gerust aan ons door!