Op en top herfst deze lasagne met gegrilde pompoen. De citroen is een fijne frisse tegenhanger van de romige bechamelsaus.
Ingrediënten
1 pompoen
3 uien
1 prei
2 el Italiaanse kruiden
1 el gerookte paprika poeder
2 tenen knoflook
400 g verse spinazie
2 blikken gehakte tomaten
250 g volkoren lasagnevellen
40 g ongezouten boter
50 g volkorenmeel
500 ml melk
1/2 citroen
olijfolie
snuf peper en zout
100 g geraspte belegen kaas
Porties
4 porties
Bereidingstijd
55 minuten
Voorbereidingstijd
35 minuten
Totale tijd
1 uur en 30 minuten
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 ̊C.
Schil de pompoen, snij doormidden en verwijder de pitten. Snij in plakken van ½ cm. Verdeel over 2 ovenschalen en bedek ruim met olijfolie. Grill in 45 minuten gaar.
Snij de uien en kleine stukjes en hak of pers de knoflook fijn.
Was de prei en snij in kleine ringen.
Verhit in de pan 3 el olijfolie. Fruit de ui en knoflook aan. Voeg de prei toe en bak 5 minuten mee. Voeg de kruiden en de gehakte tomaten toe. Laat 15 minuten op laag vuur sudderen.
Rasp de citroenschil en houd apart. Pers een halve citroen uit en voeg toe aan de tomatensaus.
Laat in een pan de spinazie slinken. Na 4 minuten is de spinazie gaar. Houd apart.
Maak ondertussen de bechamelsaus. Smelt de boter in een pannetje. Voeg het meel toe en roer 2 minuten zodat het gaar wordt. Voeg al roerend de melk beetje bij beetje toe. Voeg pas weer melk toe als de vorige helemaal is opgenomen. Voeg als laatste de geraspte schil van de citroen toe. Houd apart.
Haal de tomatensaus van het vuur en de pompoen uit de oven. Zet de oven nu op 180 ̊C.
Bouw laagje voor laagje de lasagne op. Begin met tomatensaus, dan pompoen en spinazie en als laatste een laagje lasagnevellen. Herhaal nog twee keer. Eindig met tomatensaus, pompoen, spinazie en als laatste de bechamelsaus. Bedek met voldoende geraspte kaas.
Zet 40 minuten in de oven. Laat de lasagne na het bakken nog 15 minuten in de oven rusten voor een nog mooier resultaat.
Je gebruikt de verouderde browserversie Internet Explorer, deze applicatie ondersteunt deze browserversie niet. Gebruik a.u.b. een recente versie van Edge, Chrome of Firefox.