Oh jongens, het is weer aspergeseizoen! We zijn de keuken ingedoken voor deze makkelijke aspergetaart met een verrassende tapenade.
Ingrediënten voor de taart
7 plakjes bladerdeeg, ontdooid
wat bloem om op uit te rollen
1 rode ui, in halve ringen
2 teentjes knoflook uit de pers
1 el havervlokken of paneermeel
1 bosje raapsteeltjes
1 bos asperges, groen en/of wit
3 eieren
1 el olijfolie
150 g geraspte kaas (gruyère is lekker)
200 g crème fraîche
klein handje verse dragon of 2 tl gedroogd
Ingrediënten voor de tapenade
3 eieren, hardgekookt
6 zwarte olijven zonder pit
3 gedroogde tomaatjes
handje verse basilicum of peterselie
1 el olijfolie
zout en peper naar smaak
Porties
4 porties
Bereidingstijd
30 minuten (oventijd)
Voorbereidingstijd
40 minuten
Totale tijd
1 uur en 10 minuten
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Snijd van de asperges het houtige gedeelte af, schil de witte asperges, bij de groene hoeft dat niet. Kook de asperges in een paar minuten beetgaar en spoel ze meteen koud onder de kraan.
Was de raapsteeltjes en hak ze fijn. Goed uit laten lekken en dan in 1 el olijfolie de raapsteeltjes roerbakken totdat ze slinken.
Bak in nog een beetje olie of boter de ui glazig.
Leg de bladerdeeg plakjes op elkaar en rol ze uit tot een lap die in een (quiche)vorm van zo’n 24 cm past. Strooi wat havervlokken of paneermeel op de bodem.
Leg de raapsteeltjes erop, strooi de knoflook erover en leg de asperges daar weer op als de spaken van een wiel.
Klop de eieren los met de crème fraîche, wat zout en peper, dragon en de kaas en schenk over het geheel.
Strooi de ui ringen erover.
Zet hem in het midden van de oven en bak in een half uurtje gaar.
Hak ondertussen alle ingrediënten voor de eiertapenade heel fijn en meng goed door elkaar met wat olijfolie en zout en peper. Serveer dit bij een flink stuk taart en met bijvoorbeeld wat frisse radijssalade.
Je gebruikt de verouderde browserversie Internet Explorer, deze applicatie ondersteunt deze browserversie niet. Gebruik a.u.b. een recente versie van Edge, Chrome of Firefox.