Veel makkelijker een lekkere focaccia maken kan haast niet. Je hoeft het deeg niet te kneden. Het vereist alleen wat planning: begin namelijk een dag van te voren!
Doe bloem, gist, water en zout in een kom en meng het tot alle droge stukjes zijn opgenomen. Het klopt dat je een nat en plakkerig deeg krijgt, dat is oké.
Vet een andere kom in met 2el olijfolie en doe het deeg daarin. Met behulp van een deegschraper gaat dat makkelijker. Draai de deegbal even om zodat alle kanten bedekt zijn met olie3.
Dek de kom goed sluitend af. Zet voor minstens 12 uur weg op kamertemperatuur.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Vet een bakplaat in met olie.
Strooi wat bloem op je aanrecht. Of olijfolie als je een stenen werkblad hebt. Kiep het deeg erop, druk wat plat tot een vierkant en vouw aan vier kanten van je deegplak de hoeken over het deeg. Stretchen van het deeg maakt dit straks lekker fluffy. Ook dit gaat makkelijker met een deegschraper of met bebloemde of geoliede handen.
Draai het deeg om en herhaal het nog 2 of 3 keer.
Leg het deeg dan op de bakplaat en druk het uit met je vingertoppen, als het ware of je driftig aan het typen bent.
Zet nog een half uurtje warm weg onder een vochtige theedoek. Kwast er wat olie op en bestrooi met fijngehakte kruiden en het zout.
Je gebruikt de verouderde browserversie Internet Explorer, deze applicatie ondersteunt deze browserversie niet. Gebruik a.u.b. een recente versie van Edge, Chrome of Firefox.