De zachte, licht bittere smaak van artisjok komt goed tot zijn recht in deze romige feta, knoflook, basilicum hartige taart. Lekker met een frisse salade!
Ingrediënten
1 rol bladerdeeg (kant-en-klaar)
boter (om in te vetten)
olijfolie, zout en peper
4 artisjokken (voor dit recept gebruiken we alleen de artisjokharten)
1 teentje knoflook
1 prei
Optioneel: olijven naar smaak
100 g feta
200 ml (plantaardige) melk
3 eieren
Provençaalse kruiden
verse basilicum
taartvorm (een vierkante van 20x20 cm of een ronde met een diameter van 24 cm)
Porties
4 porties
Bereidingstijd
45 minuten oventijd
Voorbereidingstijd
10 minuten
Totale tijd
55 minuten
Bereiding
Kook eerst de artisjokken gaar. Snij daarvoor de steel eraf en kerf een kruisje in de onderkant. Snij de bovenste helft van de blaadjes eraf. Leg de artisjokken in een ruime pan, ze moeten net onder water staan. Kook ze met wat zout in ongeveer een half uur gaar. Je moet een blaadje in het midden makkelijk los kunnen trekken. De blaadjes kun je dippen in een lekker sausje, bijvoorbeeld als voorgerecht of side dish. Voor dit recept gebruiken we nu alleen het hart van de artisjokken. Snij het 'hooi' rondom het hart weg zodat je alleen de zachte harten overhoudt.
Pel en snipper de knoflook en snij de prei in ringetjes. Bak de prei en de knoflook in een pan, laat het vocht volledig verdampen. Kruid met peper en zout. Laat afkoelen.
Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een taartvorm in met boter. Leg het deeg in de vorm, duw de randen lichtjes aan en rol overtollig deeg af met de deegroller. Leg een vel bakpapier op de deegbodem, doe er een steunvulling in van bijv. gedroogde bonen, knikkers of speciale keramische bakbonen, en bak het deeg 15 minuten blind voor. Verwijder het bakpapier met de steunvulling.
Snij de artisjokharten in kleine stukjes. Verdeel ze samen met het preimengsel over de taartbodem. Voeg eventueel olijven toe naar smaak.
Klop de eieren los met de melk, peper en zout. Giet over de groenten. Verkruimel er de fetakaas over. Bestrooi met basilicum en Provençaalse kruiden.
Bak de quiche 30 minuten in de oven tot het eimengsel gestold is.
Je gebruikt de verouderde browserversie Internet Explorer, deze applicatie ondersteunt deze browserversie niet. Gebruik a.u.b. een recente versie van Edge, Chrome of Firefox.