Een kruidige ketchup met pompoen en gedroogde abrikozen. Lekker op een tosti, bij patatjes of op een (groente)burger.
Ingrediënten
400 g pompoen, geschild en ontpit
1 ui
1 teen knoflook
250 g gedroogde abrikozen
200 ml (appel)azijn
100 g suiker
2 tl speculaaskruiden
1 tl gemberpoeder
2 laurierblaadjes
150 tot 300 ml water
zout en peper (voor pittige ketchup: cayennepeper)
Porties
500 ml
Bereidingstijd
45 minuten
Voorbereidingstijd
10 minuten
Totale tijd
55 minuten
Bereiding
Snij de pompoen in dobbelsteentjes en hak de ui en knoflook fijn. Snij of knip de abrikozen doormidden.
Zet een kookpan op het vuur met 1 el olijfolie en roerbak de groente daar een paar minuten in. Blus af met de appelazijn en breng aan de kook.
Voeg de abrikozen toe, suiker, kruiden en een snuf zout en peper. Zet het vuur lager en laat alles minstens een half uur sudderen, in ieder geval totdat de pompoen goed gaar is.
Haal de laurierblaadjes eruit en pureer alles tot een fijne saus. Voeg op gevoel 150 tot 300 ml water toe, het wordt in de fles nog flink dikker en je wilt het nog wel kunnen schenken. Proef! Kijk hoe de balans zoet-zuur is, en voeg anders nog wat azijn of suiker toe.
Giet zonder af te laten koelen (door een trechtertje) in brandschone flessen of potjes. Je kunt de ketchup nu zeker een paar weken bewaren op een donkere, koele plek.
Je gebruikt de verouderde browserversie Internet Explorer, deze applicatie ondersteunt deze browserversie niet. Gebruik a.u.b. een recente versie van Edge, Chrome of Firefox.