Dit bijzondere brood wordt in de Zaanstreek rond Pasen veel gegeten. Een lekker zoet witbrood waar je je creativiteit helemaal op los kunt laten.
Ingrediënten
500 g speltbloem of gebuild tarwemeel
1 tl suiker
1/2 tl zout
100 ml honing
2 zakjes (18 g) gedroogde gist
1 tl wijnsteenbakpoeder
200 ml lauwwarme (plantaardige) melk
50 g roomboter of margarine
geraspte schil van 2 citroenen
1 tl gemalen steranijs
1 losgeklopt ei
Porties
1 brood van ca. 500 gram
Bereidingstijd
45 minuten
Voorbereidingstijd
2 uur en 30 minuten
Totale tijd
3 uur en 15 minuten
Bereiding
Maak een giststarter met de gist, 2 el bloem, 1 tl suiker en de helft van de melk. Klop goed door elkaar en zet weg. Wacht tot het vanzelf gaat schuimen, dan weet je dat de gist goed werkt.
Verwarm de rest van de melk en smelt de boter erin. Laat het niet koken, maar laat afkoelen tot lauwwarm.
Zeef de rest van de bloem en het bakpoeder in een kom. Strooi het zout over de buitenrand van de bloem. Schep de giststarter in het midden van de gezeefde bloem en meng met de melk vanaf het midden door elkaar. Kneed tot een deeg.
Voeg daarna de honing, citroenrasp en steranijs toe en kneed stevig door. Voeg wat lauwe melk toe als het deeg te droog is en bloem als het te nat is. Kneed tot een soepel deeg. Doe in een kom en dek af met een vochtige theedoek en laat ongeveer twee uur rijzen op kamertemperatuur.
Kneed, als het deeg verdubbeld is in volume, de lucht eruit en vorm een langwerpig brood van het deeg. Leg op een bakplaat met bakpapier en laat nog een half uur narijzen.
Verwarm de oven voor op 200 °C en bestrijk het brood met het ei. Oorspronkelijk maakte men een botvorm van het brood waarbij de uiteinden ingeknipt en omgekruld werden en er figuurtjes in werden gesneden. Bak ongeveer 35 minuten en serveer met boter.
Je gebruikt de verouderde browserversie Internet Explorer, deze applicatie ondersteunt deze browserversie niet. Gebruik a.u.b. een recente versie van Edge, Chrome of Firefox.