Een mooie biologische hele kip of broederhaantje in huis? Maar wil je voor een bepaald recept toch liever stukken kip? Het lijkt best een uitdaging, maar het snijden van een kip heeft een bepaalde logica en wijst zich tijdens het doen vaak vanzelf. Wij helpen je stap voor stap met het snijden van de kip in stukken. Een goed scherp mes is een must!
8 verschillende stukken
0 minuten
30 minuten
30 minuten
Zoals je op de foto kunt zien is een kip meestal onder te verdelen in 8 stukken:
Eerst vlinder je de kip. Dit betekent dat je de kip openklapt. Deze heeft dan een beetje weg van een vlinder. Deze techniek wordt vaak gebruikt om kip te garen in de oven. Door de kip op deze manier te vormen liggen de kipfilets (de borst) in het midden en drogen deze minder snel uit. Leg hiervoor de kip met de filet kant naar onderen. Voel waar de ruggengraat zit en snij hier met een scherp mes doorheen. Draai nu de kip en duw deze met lichte kracht plat. Je zult een knak horen. Draai de bouten zo dat de dikke kant naar buiten zit.
Vanuit de vlinder positie is het vrij makkelijk om de kip verder in stukken te snijden. Snij de kip eerst doormidden tussen de kipfilets te snijden. Tussen de kipfilet zit een scherp stukje kraakbeen dit mag je voorzichtig wegsnijden.
Daarna snijden we de vleugel eraf. Dit doe je door deze op te tillen en goed te kijken waar het vel het meest op spanning komt te staan. Zet daar het mes tegenaan en snij door.
Bij de poten gaat het bijna hetzelfde. Til de poot op en zet het mes tegen het vel, snij zo ver mogelijk door tot je weerstand voelt. Knik de poot daarna om en snij door het kraakbeen heen.
Neem nu de kippenpoot en beweeg de beide delen. Waar de beweging zit zit het kraakbeen hier moet je snijden.
Dan de kipfilet, snij voorzichtig langs de botjes af tot je een mooie filet hebt. Haal het vel er van af.
De resten die je over hebt zijn ideaal om een lekkere soep of saus mee te maken dus gooi deze niet weg.