Een lekkere vegetarische variant op het wel bekende gehaktbrood (ook wel meatloaf genoemd). De uitgesproken smaken van salie, pompoen en pecannoten maken het een verwarmende wintermaaltijd.
Ingrediënten
400 g flespompoen, in blokjes
3 1/2 tl gerookte paprikapoeder
1 ui, gesnipperd
2 knoflooktenen, gesnipperd
2 el tomatenpuree
2 el sojasaus
400 g groene linzen uit blik met vocht (bijv. van Campo)
50 g paneermeel
150 g fijngehakte noten en zadenmix
2 grote eieren, geklutst
3 el boter
50 g pecan- of walnoten
8-10 salieblaadjes
1 el vloeibare honing
Benodigdheden
cakeblik (ca. 28×11 cm)
aluminiumfolie
serveerschaal
Porties
6 porties
Bereidingstijd
30 minuten
Voorbereidingstijd
45 minuten
Totale tijd
1 uur en 15 minuten
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180˚C.
Meng de pompoenblokjes met 1 tl gerookte paprikapoeder, 1 el olie en wat zout en peper op een bakplaat. Verdeel alles in een enkele laag over de bakplaat en rooster 20 à 25 minuten in de oven.
Fruit de ui en knoflook in wat olie. Roer 2 tl gerookte paprikapoeder, tomatenpuree, sojasaus, linzen en het linzenvocht erdoorheen en kook 10 minuten op laag vuur. Laat daarna afkoelen.
Roer de noten-zadenmix, paneermeel, eieren en wat zout en peper door het linzenmengsel. Spatel 300 g pompoenblokjes erdoor. Hou de overige 100 g apart voor de topping.
Vet een cakeblik (ca. 28×11 cm) in met olie en bekleed met bakpapier. Schep het mengsel erin, druk een beetje aan en strijk glad. Bedek de bovenkant met aluminiumfolie en zet ca. 30 minuten in de oven. Verwijder daarna de folie en bak nog ca. 20 minuten tot de bovenkant goudbruin is. Laat ca. 10 minuten afkoelen in het blik en stort daarna op een serveerschaal.
Smelt intussen boter in een koekenpan en bak de noten en salie in ca. 2 minuten knapperig. Roer de achtergehouden pompoen, honing en gerookte paprikapoeder erdoorheen. Verdeel het mengsel over de bovenkant van het gehaktbrood. Snijd in plakken en serveer.
Je gebruikt de verouderde browserversie Internet Explorer, deze applicatie ondersteunt deze browserversie niet. Gebruik a.u.b. een recente versie van Edge, Chrome of Firefox.