Pruimen tarte tatin bij de thee of koffie is een lekkere nazomertraktatie. Of serveer hem met een grote bol boerenroomijs en je hebt het perfecte toetje!
Ingredienten
500 g rijpe pruimen
1 tl koekkruiden
125 ml ahornsiroop
6 plakjes of een rol bladerdeeg
1 losgeklopt ei
Verder nodig
ovenvaste koekenpan ongeveer 24 cm doorsnee
groot bord of plank, groter dan de koekenpan
Porties
4-6 porties
Bereidingstijd
40 minuten
Voorbereidingstijd
5 minuten
Totale tijd
45 minuten
Bereiding
Verwarm de oven voor tot 220 °C.
Als je plakjes bladerdeeg gebruikt, laat die dan ontdooien, stapel ze op elkaar en rol uit tot een ronde lap, net iets groter dan de doorsnede van de koekenpan.
Snij de pruimen doormidden en verwijder de pitten.
Pak een ovenbestendige koekenpan en zet op een zacht vuurtje.
Verwarm de boter in de koekenpan en bak de pruimen 1 minuut.
Bestrooi met het kaneelpoeder en schenk de ahornsiroop erover. Schep even om en leg de vruchten met de bolle kant naar boven over de bodem van de pan.
Leg het bladerdeeg erover en stop het wat in, dus binnen de rand van de pan. Bestrijk met het ei.
Bak de taart een kwartier onder in de oven, of tot het deeg goudbruin en opgeblazen is. Haal de tarte uit de oven.
Nu wordt het tricky... Gebruik ovenwanten of een dikke handdoek. Leg een groot bord of houten plank over de koekenpan en stort de taart in een vloeiende beweging op het bord. Voorzichtig! Het is heet!
Je gebruikt de verouderde browserversie Internet Explorer, deze applicatie ondersteunt deze browserversie niet. Gebruik a.u.b. een recente versie van Edge, Chrome of Firefox.