Meest gezochte producten
Weleda
Brood
Kaas
Yoghurt
Melk
tomaten
olijfolie
Rijst
thee
kefir
Sluiten

Rabarber-aardbeishrub (siroop)

Shrubs waren een populair friszoet drankje in de 17e en 18e eeuw, totdat hun populariteit in het begin van de 20e eeuw afnam met de komst van frisdranken en soda's. Het maken van shrubs was tot die tijd een goede manier om zomerfruit tot ver in de koude wintermaanden te bewaren.

Het is een heerlijk friszuur alternatief voor vaak veel te zoete frisdrank en makkelijk zelf te maken.

Shrubs kun je maken met verschillende soorten fruit en je kunt er ook specerijen of kruiden aan toevoegen. Ik maakte deze keer een eenvoudige, met overrijpe aardbeien en rabarber uit de tuin.

  1. Rabarber-aardbeishrub (siroop)

Ingredienten

  • 300 g rabarber
  • 200 g aardbeien
  • 100 ml appelazijn
  • 150 ml honing

bruiswater

wodka, gin of rum

rozenfrisdrank (Voelkel)

takje basilicum

Verder nodig

  • weckpot van 1 ltr
  • klein flesje
  • trechter 
  • zeef of kaasdoek

Porties

1 flesje

Bereidingstijd

20 minuten + wachttijd

Voorbereidingstijd

10 minuten

Totale tijd

-

Bereiding

  1. Snij de rabarber in stukken van 3 cm, ontdoe de aardbeien van hun kroontjes en snij ze doormidden. Leg het fruit in een weckpot.
  2. Schenk de azijn erop en sluit de pot.
  3. Zet de pot op het aanrecht, maar niet in de zon. Laat 5 dagen staan, schud de pot elke dag even.
  4. Laat uitlekken in een zeef, vang de vloeistof op.
  5. Warm de vloeistof met de honing op in een pannetje totdat de honing is opgelost en het siroopachtig is geworden.
  6. Schenk het door een trechter in een mooi flesje. 
  7. Nu kun je het als siroop gebruiken. Leng 1 el aan met bruiswater, rozenfrisdrank van Voelkel of maak er een lekkere cocktail of mocktail van met (alcoholvrije) gin, rum of wodka.

Porties

1 flesje

Bereidingstijd

20 minuten + wachttijd

Voorbereidingstijd

10 minuten

Totale tijd

-

Winkelmand

Je winkelmand is leeg.

Bestellen