Meest gezochte producten
Weleda
Brood
Yoghurt
Kaas
Melk
tomaten
olijfolie
kefir
Rijst
thee
Sluiten

Drakenbrood(jes) voor het Michaëlsfeest

Het Michaelsfeest wordt eind september gevierd. Als de oogst wordt binnengehaald en de natuur zich in een vurige gloed tooit begint het feest van aartsengel Michaël. Michaël vocht in de hemelse sferen zijn strijd met de ‘draak’ en verdreef Lucifer naar de aarde. Er worden verhalen verteld over Joris en de draak, over riddermoed en trouw aan jezelf. Het is ook een tijd waarin de dagen even lang zijn als de nachten. We gaan weer naar binnen, letterlijk en figuurlijk. Lees hier meer over het Michaelsfeest.

  1. Drakenbrood(jes) voor het Michaëlsfeest

Ingrediënten

  • 300 g speltbloem
  • 200 g volkoren speltmeel
  • 10 g gedroogde gist
  • 300 ml havermelk
  • 1 tl zout
  • 50 g agavesiroop of honing
  • 80 g (plantaardige) boter
  • 80 g rozijnen
  • wat amandelen, pompoenpitten en rozijnen voor nagels, schubben of ogen

Porties

voor 1 grote of 2 of 3 kleine draken

Bereidingstijd

20 minuten

Voorbereidingstijd

2,5 uur rijstijd+20 minuten

Totale tijd

40 minuten en 2,5 uur wachten

Bereiding

  1. Verwarm in een pannetje de havermelk met de siroop of honing en (vegan) boter.
  2. Meng de gist met een kleine hoeveelheid warm water, tot een gladde pasta.
  3. Voeg de droge ingrediënten samen met de natte gist, het mengsel van havermelk, siroop en boter, de rozijnen en het zout. Kneed het deeg 10 minuten. 
  4. Laat het deeg nu, afgedekt met een vochtige theedoek, zo'n 2 uur rijzen op een warme, tochtvrije plek
  5. Verwarm de oven voor op 225 graden C (heteluchtoven 20 graden lager) .
  6. Zodra het deeg is gerezen, kneed je het op een werkblad nog even door. Vorm één grote draak of maak meerdere kleintjes, verdeel het deeg dan in een aantal stukken. Plak losse deegdelen met wat water aan elkaar. Hoe afschrikwekkender de draken eruit zien, hoe gevaarlijker ze zijn! Maak stekels van amandelen en schubben en nagels van pompoenpitten. Voor de ogen kun je rozijnen gebruiken.
  7. Laat de gevormde draak(jes) vervolgens nog even narijzen op een bakplaat, dek ze af met een vochtige theedoek (c.a. een half uur).
  8. Plaats een hittebestendige kom met water onder in de oven om het brood lekker mals te houden. Bak vervolgens de draak (jes) 10-15 minuten op 225 graden, daarna nog eens 10-15 minuten op 200 graden (hete lucht oven: 180 graden). Check tussendoor, het kan bij kleine draakjes snel gaan!
  9. Wanneer een draak hol klinkt als je er op klopt, is hij gaar.

TIP: eventueel kun je de draak nog verder opleuken met op papier getekende vlammen.

      Porties

      voor 1 grote of 2 of 3 kleine draken

      Bereidingstijd

      20 minuten

      Voorbereidingstijd

      2,5 uur rijstijd+20 minuten

      Totale tijd

      40 minuten en 2,5 uur wachten

      Winkelmand

      Je winkelmand is leeg.

      Bestellen