Meest gezochte producten
Weleda
Brood
Yoghurt
Kaas
Melk
tomaten
olijfolie
kefir
Rijst
thee
Sluiten

Roze zuurkool

Zelf zuurkool maken is een fluitje van een cent. Je hebt er alleen een grote weckpot voor nodig, die je af kunt dekken met een stukje katoen of kaasdoek en natuurlijk geschaafde kool, zout en specerijen die je lekker vindt. Ik deed het deze keer met witte en rode kool, jeneverbes, laurier en mosterdzaad. 

  1. Roze zuurkool

Ingredienten

  • 600 g witte kool
  • 100 g rode kool
  • 1 laurierblad
  • 1 tl mosterdzaad
  • 5 jeneverbessen
  • 14 g zeezout (of 2 % van het gewicht van de kool)

Verder nodig

  • 1 weckpot van minstens 1 liter
  • 1 postelastiek
  • lapje katoen of kaasdoek, groot genoeg om over de pot te spannen.
  • mandoline of schaaf of grove rasp
  • iets om de kool mee aan te drukken: klein glaasje, flesje of stampertje

Porties

voor 1 weckpot van 1 liter/ongeveer 700 g

Bereidingstijd

10 minuten

Voorbereidingstijd

minimaal 1 week wachten

Totale tijd

10 minuten

Bereiding

  1. Schaaf de kool op een mandoline heel dun of snij er met een scherp mes zo dun mogelijke reepjes van. Houd 1 gaaf koolblad achter, deze heb je later nog nodig!
  2. Doe de kool met het zout in een kom en kneed net zo lang tot er vocht losgelaten wordt. Stop het in de pot samen met de jeneverbessen, het mosterdzaad en het laurierblad.
  3. Stamp heel goed aan. Dit kun je doen met een klein flesje of de stamper van je vijzel bijv. Of misschien heb je wel een echte zuurkoolstamper (ja, die bestaat).
  4. Als het goed is komt de kool nu onder het vocht te staan. Vul anders aan met water uit de kraan.
  5. Leg het achtergehouden koolblad erop om alles onder het vocht te houden. Dit is belangrijk!
  6. Dek de pot af met een stukje doek met een (post)elastiek erom. Er wordt gas gevormd, dat moet weg kunnen. Zet weg op een donkere plaats, maar niet in de koelkast.
  7. Na een week is het al lichtzurige rozige kool geworden. Proef! Zodra je het goed van smaak vindt, dus niet te zout, te zuur of te flauw, zet je de pot met een deksel erop in de koelkast. Anders laat je het nog iets langer staan. Kijk goed of er geen rare schimmels op de kool komen, gooi het anders weg en probeer opnieuw.
  8. Zuurkool is lekker in een herfstsalade of op een broodje hotdog, een tosti oude kaas of in een stamppotje natuurlijk.

Porties

voor 1 weckpot van 1 liter/ongeveer 700 g

Bereidingstijd

10 minuten

Voorbereidingstijd

minimaal 1 week wachten

Totale tijd

10 minuten

Winkelmand

Je winkelmand is leeg.

Bestellen