Peter van Berckel is dé man van de fermentatie, hij schreef er een geweldig boek over:
Tsukémono. Hierin staan allerlei recepten, maar ook gedegen uitleg over fermenteren en pickles maken.
Dit is een basisrecept van Peter voor harde groente, met een voorbeeldrecept met wortel.
1 weckpot van 1 ltr
wachttijd 3 dagen
10 minuten
10 minuten en wachttijd 3 dagen
Groente fermenteren
Stevige najaarsgroente fermenteren doe je door de groente zuurstofarm onder gezouten water te zetten. De hoeveelheid zeezout is 2% op het gewicht van de groente plus het water. De pekel kan op smaak gebracht worden met kruiden en specerijen.
Welke groenten zijn geschikt?
Wortelgroenten: bataat, rettich, knolselderij, radijs, rapen, rammenas, rode biet,
schorseneren, topinamboer, wortel.
Bloem-vruchtgroenten: augurk, bloemkool, broccoli, komkommer, paprika, pepers, pompoen, (groene) tomaten, snij- en sperziebonen.
Blad-stengelgroenten: kolen (witte, rode, Chinese, spits), koolrabi, ui, spruiten, kardoen, prei, venkel, snijbiet.
Voor de wortelfermentatie: