Meest gezochte producten
Weleda
Brood
Yoghurt
Melk
Kaas
tomaten
olijfolie
kefir
Rijst
thee
Sluiten

Basisrecept wortelfermentatie

Peter van Berckel is dé man van de fermentatie, hij schreef er een geweldig boek over:

Tsukémono. Hierin staan allerlei recepten, maar ook gedegen uitleg over fermenteren en pickles maken.

Dit is een basisrecept van Peter voor harde groente, met een voorbeeldrecept met wortel.

  1. Basisrecept wortelfermentatie

Ingrediënten

  • 400 g wortels
  • ongeveer 10 gr zeezout (2% van het gewicht van de wortels+ water)
  • ongeveer 2 tl smaakmakers zoals mosterdzaad, venkelzaad, peperkorrels, knoflook, gember, geelwortel, jeneverbes, kaneel, steranijs... 

Porties

1 weckpot van 1 ltr

Bereidingstijd

wachttijd 3 dagen

Voorbereidingstijd

10 minuten

Totale tijd

10 minuten en wachttijd 3 dagen

Bereiding

Groente fermenteren
Stevige najaarsgroente fermenteren doe je door de groente zuurstofarm onder gezouten water te zetten. De hoeveelheid zeezout is 2% op het gewicht van de groente plus het water. De pekel kan op smaak gebracht worden met kruiden en specerijen.
Welke groenten zijn geschikt?

Wortelgroenten: bataat, rettich, knolselderij, radijs, rapen, rammenas, rode biet,
schorseneren, topinamboer, wortel.
Bloem-vruchtgroenten: augurk, bloemkool, broccoli, komkommer, paprika, pepers, pompoen, (groene) tomaten, snij- en sperziebonen.
Blad-stengelgroenten: kolen (witte, rode, Chinese, spits), koolrabi, ui, spruiten, kardoen, prei, venkel, snijbiet.

Voor de wortelfermentatie: 

  1. Was de wortels zandvrij. Snij ze in passende stukken (bijv. staafjes van 5 cm lang en ½ cm dik).
  2. Zet een schone (weck)pot op een keukenweegschaal en druk op tare = 0 gram. Doe de wortels in de pot. Giet er zoveel water over tot de wortels onder de vloeistof staan. Voeg water toe totdat je een gewicht hebt waar je makkelijk mee kunt rekenen. Bereken 2% zout van het gewicht van de groente plus het opgegoten water. Meng het zeezout vervolgens door de inhoud van de pot. Voeg evt. smaakmakers toe. Houd zeker een paar centimeter ruimte vrij tussen de pekel en de rand.
  3. Aan fermentaties kun je heerlijke smaken toevoegen. Smaakmakers kunnen zijn: Sechuanpeper, (verse) geelwortel en gember, knoflook, mosterd-, venkel- of komijnzaad, chilipeper. Rooster de zaden eerst even in een droge koekenpan.
  4. Sluit de pot af en fermenteer het 1-3 weken op kamertemperatuur.
  5. Proef, en als je het zuur genoeg vindt kan de pot maandenlang in de koelkast bewaard worden.

Porties

1 weckpot van 1 ltr

Bereidingstijd

wachttijd 3 dagen

Voorbereidingstijd

10 minuten

Totale tijd

10 minuten en wachttijd 3 dagen

Winkelmand

Je winkelmand is leeg.

Bestellen