Meest gezochte producten
Weleda
Brood
Yoghurt
Melk
Kaas
tomaten
olijfolie
kefir
thee
Rijst
Sluiten

Boekweitrisotto met asperges, bimi en zalm

Op de Odin-boerderij De Beersche Hoeve in het Brabantse Oostelbeers wordt dit jaar (2025) een oud boekweitras nieuw leven in geblazen. Via ouderwetse zaadveredeling wordt zo gezorgd dat het een zaadvaste soort wordt. Je kunt hier meer daarover lezen. Tijd dus om wat nieuwe recepten met boekweit te bedenken! Ik maak het vaak zo klaar: als risotto. Lekker met frisse lentegroenten en zilte zalm. 

Boekweit is een veelzijdige plant (het is geen graan, het zijn de zaadjes van een plant die familie is van rabarber) die boordevol voedingsstoffen zit zoals mineralen, antioxidanten en vezels. Het bevat ook veel magnesium, dat de bloedvaten ontspant en de bloedstroom verbetert, en het heeft een lage glycemische index, wat gunstig is voor diabetici. Bovendien biedt boekweit hoogwaardige plantaardige eiwitten en ondersteunt het de spijsvertering door zijn vezelinhoud.

  1. Boekweitrisotto met asperges, bimi en zalm

Ingrediënten

  • 300 g boekweit
  • 250 g bimi
  • 250 g groene asperges
  • 1 el balsamicoazijn
  • 100 g doperwten, vers of diepvries (ontdooid)
  • 200 g Sockeye zalm
  • 4 sjalotjes
  • 2 tenen knoflook
  • 75 ml witte wijn
  • 500 ml groentebouillon
  • 3 el olijfolie (of boter)
  • peper en zout naar smaak

Porties

4 porties

Bereidingstijd

-

Voorbereidingstijd

-

Totale tijd

45 minuten

Bereiding

  1. Spoel de boekweit in een zeef onder de kraan even goed af. Laat uitlekken.
  2. Meng de bimi en asperges met olijfolie en balsamicoazijn. Rooster deze in een grillpan in 10-15 minuten goudbruin. Schep af en toe even om. Je kunt dit ook in de oven doen op 200°C.
  3. Kruid de zalm met peper en zout en bak om en om gaar in wat olijfolie of boter.
  4. Snij de sjalotjes en knoflook fijn en bak deze in olie ± 15 minuten in een pan op laag vuur. Voeg de boekweit toe, zet het vuur wat hoger en schep om.
  5. Voeg na 3 minuten de witte wijn toe en laat dit al omscheppend verdampen. Voeg nu beetje bij beetje de groentebouillon toe, net zoals je bij gewone risotto doet. Steeds voordat je weer bouillon toevoegt moet het door de boekweit opgenomen zijn.
  6. Voeg op het laatst de doperwten toe.
  7. Schep 3 el boekweitrisotto per persoon op een bord en leg er de groente en zalm bovenop. Maal er nog wat grove peper over.

    Tip: In plaats van zalm kun je ook flinters oude geitenkaas of geroosterde noten gebruiken.

    Porties

    4 porties

    Bereidingstijd

    -

    Voorbereidingstijd

    -

    Totale tijd

    45 minuten

    Winkelmand

    Je winkelmand is leeg.

    Bestellen