Op de Odin-boerderij De Beersche Hoeve in het Brabantse Oostelbeers wordt dit jaar (2025) een oud boekweitras nieuw leven in geblazen. Via ouderwetse zaadveredeling wordt zo gezorgd dat het een zaadvaste soort wordt. Je kunt hier meer daarover lezen. Tijd dus om wat nieuwe recepten met boekweit te bedenken! Ik maak het vaak zo klaar: als risotto. Lekker met frisse lentegroenten en zilte zalm.
Boekweit is een veelzijdige plant (het is geen graan, het zijn de zaadjes van een plant die familie is van rabarber) die boordevol voedingsstoffen zit zoals mineralen, antioxidanten en vezels. Het bevat ook veel magnesium, dat de bloedvaten ontspant en de bloedstroom verbetert, en het heeft een lage glycemische index, wat gunstig is voor diabetici. Bovendien biedt boekweit hoogwaardige plantaardige eiwitten en ondersteunt het de spijsvertering door zijn vezelinhoud.
4 porties
-
-
45 minuten
Tip: In plaats van zalm kun je ook flinters oude geitenkaas of geroosterde noten gebruiken.