Meest gezochte producten
Weleda
Brood
Yoghurt
Melk
Kaas
tomaten
olijfolie
kefir
thee
Rijst
Sluiten

Focaccia met groentebloemen en kruiden

Deze hoef-je-niet-te-kneden focaccia vergt wat planning, want je zet het deeg een hele nacht weg, maar vergt verder weinig moeite. De rijstijd zorgt voor een knapperige korst en fluffy brood. Het is nog leuker als je er (samen met je kind?) een mooi kunstwerkje van maakt met een vrolijk versiersel.

  1. Focaccia met groentebloemen en kruiden

Ingrediënten

  • 400 g bloem
  • 1 tl gedroogde gist
  • 300 ml lauwwarm water
  • 1,5 tl zout
  • 2 el olijfolie
  • 3 el verse kruiden (rozemarijn en tijm)
  • grof zeezout
  • Om het brood te versieren kun je (restjes) groente zoals paprika, broccoli, bosui, een paar radijsjes, rode ui, wortel of kruiden zoals selderijof platte peterselie gebruiken en pompoen- of zonnebloempitten, lijn- of maanzaad enz.

Porties

1 brood

Bereidingstijd

-

Voorbereidingstijd

15 minuten + rijstijd 12 uur

Totale tijd

10 minuten versieren + oventijd 20 minuten

Bereiding

  1. Doe bloem, gist, water en zout in een kom en meng het tot alle droge stukjes zijn opgenomen. Het klopt dat je een nat en plakkerig deeg krijgt. 
  2. Leg de deegbal in een met olijfolie ingevette kom. Met behulp van een deegschraper gaat dat makkelijker. Draai de deegbal even om zodat alle kanten bedekt zijn met olie. Dek de kom goed af en zet deze voor minstens 12 uur weg op kamertemperatuur.
  3. Verwarm de oven voor op 200 °C. Vet een bakplaat in met olijfolie.
  4. Strooi wat bloem op je aanrecht. Of olijfolie als je een stenen werkblad hebt. Druk het deeg plat tot een vierkant en vouw aan vier kanten van je deegplak de hoeken over het deeg. Dit is het stretchen van het deeg. Dat gaat makkelijker met een deegschraper of met bebloemde of geoliede handen. Draai het deeg om en herhaal het nog 2 of 3 keer.
  5. Leg het deeg op de bakplaat en druk het uit met je vingertoppen. Zet nog een half uurtje warm weg, het liefst afgedekt met bakpapier of plasticfolie.
  6. Snij ondertussen puntpaprika in ringen, radijsjes in plakjes of partjes, minipaprika in reepjes, rode ui in ringen, wortel in sliertjes enzovoort. Versier hier de focaccia mee en bestrooi hem als laatste met fijngehakte kruiden, zaden en het zeezout.
  7. Bak de focaccia 20 tot 25 minuten in de hete oven.

Porties

1 brood

Bereidingstijd

-

Voorbereidingstijd

15 minuten + rijstijd 12 uur

Totale tijd

10 minuten versieren + oventijd 20 minuten

Winkelmand

Je winkelmand is leeg.

Bestellen