Meest gezochte producten
Weleda
Brood
Yoghurt
Melk
Kaas
tomaten
olijfolie
kefir
thee
Rijst
Sluiten

Boekweitpilaf met gebakken ui, tofugehakt en rabarber

Boekweit is een pseudo-graan. Het is dus eigenlijk geen graan, maar een plant uit de duizendknoopfamilie. De zaadjes hebben de vorm van beukennootjes, daar is de naam dan ook van afkomstig. Vroeger stonden op veel akkers in Nederland boekweitplanten met hun mooie bloemen insekten te lokken, maar tegenwoordig komt boekweit vooral uit Mongolië, 24.000 km verderop!
De boekweitvelden zijn allang verdwenen uit Brabant en andere plekken in Nederland. Odin steunde de afgelopen jaren daarom al kleine boekweitprojecten in Groningen en Beieren. Nu gaat onze boerderij zelf boekweitzaad vermeerderen en wil het het oude landras van de Brabantse Grijze Zandboekweit veredelen en weer terugbrengen op Brabantse akkers. 

lees hier meer over dit project

  1. Boekweitpilaf met gebakken ui, tofugehakt en rabarber

Ingrediënten

  • 200 g rabarber, in 3 cm grote stukjes
  • 2 el gembersiroop
  • 1 el gele currypasta
  • 1 el tamari
  • 2 verpakkingen vega gehakt (360 g)
  • 60 g olie of ghee
  • 1 grote rode ui, gepeld en in halve maantjes gesneden
  • 50 g bruine amandelen (grofgehakt)
  • 400 g boekweit
  • 1 kaneelstokje, doormidden gebroken
  • 1 el garam masala
  • 600 ml hete bouillon
  • zout en peper naar smaak
  • handvol abrikozen
  • handvol gehakte platte peterselie

Porties

4

Bereidingstijd

35 minuten

Voorbereidingstijd

-

Totale tijd

-

Bereiding

Boekweit heeft de neiging om een beetje plakkerig te worden. Je kunt dat voorkomen door de boekweit een half uurtje in wat koud water te laten wellen en daarna heel goed af te spoelen in een fijne zeef onder de kraan. Ook het van tevoren roosteren van de droge korrels kan helpen. Je wilt een romige pilaf, maar het hoeft zeker geen pap te worden.

  1. Kook de rabarberstukken in een paar eetlepels water met de gembersiroop voor ongeveer 10 minuten. Zorg dat ze gaar zijn, maar nog wel intact.
  2. Meng de currypasta met de tamari en schep dat door het gehakt. Bak het gehakt in een beetje olie in een koekenpan totdat het bruin kleurt.
  3. Schep het gehakt uit de pan. Bak de uien in het overgebleven vet (of voeg nog 1 el olie toe) goudbruin, samen met de amandelen. Roer de boekweit erdoor met het kaneelstokje en de garam masala en voeg beetje bij beetje de bouillon toe, net als bij risotto. Roer goed en laat de boekweit de bouillon steeds opnemen tot de korrels beetgaar zijn. Proef en voeg eventueel zout en peper naar smaak toe.
  4. Meng de in stukjes gesneden abrikozen door de pilaf en verdeel de rabarberstukken erover. Bestrooi met peterselie.

Porties

4

Bereidingstijd

35 minuten

Voorbereidingstijd

-

Totale tijd

-

Winkelmand

Je winkelmand is leeg.

Bestellen