Boekweit is een pseudo-graan. Het is dus eigenlijk geen graan, maar een plant uit de duizendknoopfamilie. De zaadjes hebben de vorm van beukennootjes, daar is de naam dan ook van afkomstig. Vroeger stonden op veel akkers in Nederland boekweitplanten met hun mooie bloemen insekten te lokken, maar tegenwoordig komt boekweit vooral uit Mongolië, 24.000 km verderop!
De boekweitvelden zijn allang verdwenen uit Brabant en andere plekken in Nederland. Odin steunde de afgelopen jaren daarom al kleine boekweitprojecten in Groningen en Beieren. Nu gaat onze boerderij zelf boekweitzaad vermeerderen en wil het het oude landras van de Brabantse Grijze Zandboekweit veredelen en weer terugbrengen op Brabantse akkers.
lees hier meer over dit project
4
35 minuten
-
-
Boekweit heeft de neiging om een beetje plakkerig te worden. Je kunt dat voorkomen door de boekweit een half uurtje in wat koud water te laten wellen en daarna heel goed af te spoelen in een fijne zeef onder de kraan. Ook het van tevoren roosteren van de droge korrels kan helpen. Je wilt een romige pilaf, maar het hoeft zeker geen pap te worden.