Deeg:
250 g bloem
125 g boter
snufje zout
1 eidooier
2 el water
Vulling:
geraspte schil en sap van 3 citroenen
75 g suiker
2 eieren en een eiwit
75 ml (slag)room
100 g gemalen amandelen
kaneel
Garnering:
2 citroenen in dunne schijfjes gesneden
125 g suiker
-
-
-
-
Kneed van bloem, boter, water, eidooier en zout een deeg en leg dat een half uur in de koelkast. Meng in een kom citroensap, geraspte citroenschil, suiker, 2 eieren en een eiwit. Voeg de room, amandelen en kaneel toe en kluts het mengsel mooi glad en romig. Rol van het deeg een grote plak en bekleed er een ingevette taartvorm mee (25 cm doorsnede). Prik met een vork her en der gaatjes in het deeg en giet dan de citroenvulling erin. Bak de taart in ongeveer een half uur in de voorverwarmde oven bij 190ºC. Laat de taart afkoelen. Voor de garnering: verwarm de schijfjes citroen 10 min in een pannetje water tot ze ‘gaar’ zijn. Giet het water af maar giet 70 ml kookvocht in een pan en los daarin de 125 g suiker op. Breng het kookvocht-suikermengsel weer aan de kook en doe er de citroenschijfjes in. Garneer dan de taart met dit mengsel, leg de schijfjes mooi plat op de taart en giet de suikersiroop erover. Laat de taart afkoelen alvorens haar op te dienen.
Een taart voor echte zoetzuur liefhebbers.
Deze taart is ook heel goed te maken met schilletjes en sap van sinaasappelen of andere citrusvruchten in plaats van citroenen. Neem dan wel wat minder suiker voor de kookvocht suikersiroop.