2 stevige appels (bijv Schone of Rode van Boskoop)
2 tl gemberpoeder of een stuk geplette gemberwortel
1 el appeldiksap
1 kumquat, in plakjes of 1/2 tl sinaasappelschilrasp
1/2 el citroensap
1/2 zakje vanillesuiker
snufje zout
1/2 liter water
-
-
-
-
Schil de appels en boor het klokhuis er uit. Snijd de appels in schijven van 1-2 cm dik. Breng in een ruime pan het water aan de kook en voeg er alle ingrediënten aan toe. Kook de appelschijven in het gekruide vocht in 5-10 min zacht. Haal de schijven voorzichtig uit het vocht en leg ze op een platte schaal. Serveer de appelschijven bijvoorbeeld bij rijst met witte bonen in tomatensaus en u krijgt een heerlijke maaltijd.
Het kookvocht is eventueel als kruidige frisdrank te gebruiken (zeven, eventueel verdunnen en laten afkoelen). Of gebruik het vocht als basis voor een zoetzure saus.