200 g soepgroenten o.a.:prei, wortelpeterselie, venkel, groenselderij
1 ui
50 g erwten of linzen
50 g gort (geslepen gerstekorrels)
1 liter water
1 bouillonblokje
peper en zout
100 g soepvlees of (seitan)soepballetjes
1 klontje boter om in te braden
-
-
-
-
Laat de gerst met de erwten of linzen ongeveer 12 uur weken in water. Maak de groenten schoon en snijd ze in kleine stukjes. Braad het soepvlees of de balletjes in boter in een ruime pan en voeg er de helft van de gesneden groenten, water, bouillonblokje, geweekte peulvruchten en gerst aan toe. Laat de soep ongeveer een uur op een zacht pitje doorkoken. Voeg dan de overige helft van de groenten toe en laat de soep nog 10 min door koken.
Variatie: Deze soep is ook met andere graansoorten of met grutten (gebroken korrels) lekker. Kijk op de verpakking hoe lang en of het graan geweekt moet worden.