250 g (witte) kool, fijngesneden
1 el keukenstroop of bruine suiker
1/2 el. paprikapoeder
een scheutje olie om in te bakken
3/4 liter bouillon
peper en zout
75 tot 100 g magere spekblokjes
scheutje melk
2 el tarwebloem
-
-
-
-
Fruit de kool met stroop of bruine suiker en paprikapoeder in olie en voeg na 5 min de bouillon toe. Breng de soep aan de kook en bak ondertussen in een andere pan het spek uit. Voeg als de kool goed zacht is gekookt het uitgebakken spek aan de soep toe en maak op smaak met peper en zout. Bind de soep naar wens met met melk aangelengde bloem of een ander bindmiddel.
Variatie met salami:
Voeg in kleine blokjes of plakjes gesneden salami aan de soep toe.
Variatie vegetarisch:
Voeg pittig gekruide en gebakken sojabrokjes toe in plaats van spek.