250 g rode bieten
1 stukje verse gember, geschild en fijngesneden
2 eieren
80 ml honing of 80 g suiker
75 ml (olijf)olie
1/2 zakje vanillesuiker
1/2 el bakpoeder
75 g tarwebloem
50 g polenta (maïsgriesmeel)
1 kleine sinaasappel
snufje zout
1/2 tl kaneel
een mespuntje nootmuskaat
een mespuntje kruidnagelpoeder
100 ml crème fraîche of volle kwark
evt 1/2 glaasje sherry
1 el (basterd)suiker
-
-
-
-
Kook de bietjes in ruim water gaar en pel ze of als de bieten groter zijn: schil ze, snijd ze in grove stukken en kook deze gaar. Pureer de gekookte bietjes met een keukenmachine of rasp ze op een fijne rasp. Rasp de schil van de sinaasappel en pers de vrucht uit. Vet een springvorm of een ovenschaal in. Verwarm de oven voor op 180°C. Scheid de eieren. Meng bietenpuree, eidooiers, honing of suiker, gember, olie en een half zakje vanillesuiker en roer dit met een garde goed door elkaar. Voeg bloem, polenta, bakpoeder, sinaasappelschilrasp en sap, specerijen en zout toe en meng dit goed door het bietenmengsel. Klop de eiwitten stijf en spatel dit voorzichtig door het bietenmengsel. Schep het mengsel in de ingevette springvorm of ovenschaal en bak de taart ruim een half uur in de voorverwarmde oven. Laat de taart iets afkoelen. Roer de crème fraîche of volle kwark met suiker, vanillesuiker en eventueel sherry romig. Serveer de taart met een flinke dot van het romige mengsel. Smullen maar!