Bijgerecht voor 4 tot 8 personen
1 flinke ui, gesnipperd
3 teentjes knoflook, geperst
een scheutje olie
200 g rode linzen
8 dl groentebouillon
2 tl garam masala of kerriepoeder
1 tl gemalen koriander
2 el azijn
snufje kruidnagel
3 laurierbladeren
1 ei, los geklopt
een klein scheutje melk
1 oude boterham, verkruimeld
-
-
-
-
Fruit ui en knoflook in olie. Voeg bouillon, azijn, laurier en linzen toe en kook de linzen ongeveer 15 min tot ze zacht zijn. Giet de linzen af (bewaar het kookvocht bijv voor een soep). Meng alle ingrediënten door elkaar en roer tot het een smeuïge massa is. Schep dit in een ingevette ovenschaal of cakeblik en dek het af met een ovenvast deksel of folie. Bak de linzen koek ongeveer drie kwartier in een voorverwarmde oven en verwijder het laatste kwartier het deksel. Laat de koek afkoelen en dien ze lauw in plakken gesneden op met een frisse salade en een vers afgebakken of geroosterd brood.
Variatie met bruine of zwarte linzen:
Voor een vollere smaak en grovere structuur kunt u groene, bruine of zwarte linzen gebruiken. Deze linzen hebben een langere kooktijd nodig voordat ze gaar zijn.