Zelfgemaakt Indiaas naanbrood
Voor 4 broden
6 cl warm water
1 pakje droge gist
3 koppen tarwebloem (1 kop = inhoud 2,4 dl )
2 koppen maïsmeel
1 1/2 tl zout
3 el suiker
3 el gesmolten boter
4,8 dl warm water
melk
1/4 kop sesamzaadjes
-
-
-
-
Giet 6 dl warm water in een kom. Sprenkel er het gist over en roer totdat het is opgelost. Zeef het bloem in een grote kom. Maak een putje in het midden. Giet daarin het gistmengsel, zout, suiker, boter en 4,8 dl warm water. Roer geleidelijk aan de bloem door het mengsel in de put, totdat het deeg goed is gemengd. Het deeg zal nog kleverig zijn.
Leg het op een met bloem bestoven oppervlak. Kneed het, terwijl u (indien nodig) meer bloem toevoegt, tot het deeg glad en elastisch is. Plaats het in een grote beboterde kom. Draai het deeg rond, zodat het aan alle kanten ingevet wordt. Bedek het met een theedoek. Laat het rijzen tot het in volume is verdubbeld (ongeveer 1 uur).
Verwarm de oven voor op 190° C (stand 5). Sla het deeg plat. Verdeel het in 4 gelijke delen. Maak er 4 bolletjes van. Plaats ze op een met bloem bestoven oppervlak en besprenkel met bloem. Bedek met een theedoek. Laat 20 min rusten.
Rol dan iedere portie uit tot een ovaal van 30 x 15 cm. Plaats op een onbeboterde bakplaat. Maak met de zijkant van uw duim richeltjes in de lengte, op 2,5 cm afstand. Besprenkel met melk. Besprenkel ieder ovaal met 1 el sesamzaad. Laat 15 min rusten.
Bak goudbruin in 20 à 30 min. Laat op een rooster afkoelen. Kan ook warm opgediend worden.