Deze zelfgemaakte preitaart met linzen is een makkelijke vegetarische maaltijd, serveer met wat salade.
Ingrediënten voor het deeg
125 g meel
125 g bloem
1/2 tl zout
100 g zachte boter, in stukjes
1 dl koud water
1 tl azijn
wat boter om de springvorm in te vetten
Ingrediënten voor de vulling
500 g prei
1 grote ui, fijngesneden
3 teentjes knoflook
2 kopjes linzen
2 tl kerrie
2 el tomatenpuree of 1 tomaat, in stukjes gesneden
sap van een halve citroen
1/2 tl zout
peper
Porties
4 porties
Bereidingstijd
50 minuten
Voorbereidingstijd
20 minuten
Totale tijd
1 uur en 10 minuten
Bereiding
Meng meel met bloem en zout en doe de boterstukjes erbij. Voeg water en azijn toe en kneed tot een soepel deeg. Maak een bal en wikkel in huishoudfolie. Leg tenminste een uur in de koelkast (het deeg is prima enkele uren tot dagen van te voren te maken en ca. een week houdbaar in de koelkast).
Kook de linzen met flink wat zout volgens gebruiksaanwijzing bijna gaar en laat ze in een vergiet uitlekken.
Bak in een pan de 2 teentjes knoflook snel bruin. Doe de linzen erbij, de tomaat of tomatenpuree en het citroensap en een scheutje water. Laat het nog even pruttelen. De linzen mogen niet te vochtig zijn.
Snij de prei in ringetjes, was ze en laat goed uitlekken. Fruit de ui en knoflook op laag vuur glazig. Voeg de kerrie toe en bak even mee. Voeg de prei toe en roerbak een paar minuten. Meng voorzichtig de linzen door de prei. Breng op smaak met zout en peper.
Bekleed de ingevette springvorm met 3/4 deel van het deeg. Houd 1/4 deel achter om als ‘dakje’ te gebruiken. Vul de vorm met het prei-linzen mengsel. Rol het overgebleven deeg uit en dek hiermee de springvorm af.
Bak in een voorverwarmde oven op 175 °C in ca. 30 min mooi bruin. Lekker met een frisse salade met yoghurtdressing.
Je gebruikt de verouderde browserversie Internet Explorer, deze applicatie ondersteunt deze browserversie niet. Gebruik a.u.b. een recente versie van Edge, Chrome of Firefox.