Verse kapucijners
-
-
-
-
De dop van de kapucijners is donkerpaars en daarin is het onderscheid duidelijk zichtbaar met bijvoorbeeld de doperwten. Kapucijners behoren evenals de doperwtjes en peultjes tot de eerste vertegenwoordigers van de eetbare zaden van de vlinderbloemigen. Heerlijk geurende bloemen in prachtige paars en wit tinten gaan eraan vooraf. We eten deze zomergroente in nog onrijpe, sappige toestand en daarom rekenen we het tot het bladgebied van de plant.
Verse kapucijners zijn zoet en te lekker om te verwerken in bonenschotels. Gebruik daarvoor liever de gedroogde variant. Dop de kapucijners (je houdt ongeveer de helft aan gewicht over). Breng een deciliter water met wat boter en een theelepel honing aan de kook en doe de gedopte kapucijners erbij. Doe het deksel op de pan en draai het gas na een ogenblik lager. Stoof de kapucijners in vijf tot tien minuten (laat ze vooral niet tè gaar worden). Voeg voor het opdienen een eetlepel fijn geknipte peterselie toe.